Már a GDP 76,9 százaléka a bruttó államadósság

Vágólapra másolva!
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye a 2009 második negyedévével záruló egy évben a GDP 4,7 százalékát (1224 milliárd forintot) tette ki, míg az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 76,9 százaléka (19 967 milliárd forint) volt 2009 második negyedévének végén - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) a 2009 második negyedévével záruló egy évben a GDP 2,6 százalékát érte el - áll a tájékoztatóban.

A második negyedévben a központi kormányzat finanszírozási igényét (125 milliárd forint) alapvetően a központi banknál tartott betéteinek felhasználásával, illetve rövid lejáratú hitelek felvételével fedezte, miközben jelentősen nőttek a hitelintézeteknek nyújtott hitelei, és csökkentek a hosszú lejáratú értékpapír-tartozásai.

A helyi önkormányzatok finanszírozási igényüket (130 milliárd forint) elsősorban a hitelintézeti betéteik és értékpapír-követeléseik csökkentésével és hiteltartozásaik növelésével fedezték. A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igényét (54 milliárd forint) alapvetően központi kormányzattól kapott hiteltartozásaik növekedése fedezte.

A pénzügyi eszközök esetében a lekötött betétek és a nyugdíjpénztári követelések növelése volt jelentős, miközben a készpénz, a befektetési jegyek és a tőzsdei részvények számottevően csökkentek tranzakcióból eredően. A kötelezettségek nem változtak jelentősen, a hitelek állományának tranzakcióból eredő csökkenése megállt.

A forint erősödése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 914 milliárd forinttal, devizabetéteik és külföldi valuta készletük állománya 152 milliárd forinttal csökkent 2009 második negyedévében.