Bank of America: Költségvetési világelső Magyarország

Vágólapra másolva!
A Magyarországot tavaly is a költségvetési politika egyik éllovasának nevező amerikai bankház újra hízelgő véleményt mondott a magyar kiigazításról.
Vágólapra másolva!

Magyarország minden idők egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását hajtotta végre a tágabb értelemben vett felzárkózó térség történetében, és ennek révén államháztartási pozíciója a legerősebbek között van az egész világon - áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken közölt elemzésében.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) havi globális feltörekvő térségi helyzetértékelésének Magyarországról szóló fejezete - amely a "Magyarország - költségvetési világelső" címet viseli - azt írja: a ház becslése szerint "a drákói" költségvetési szigorítás mértéke a hazai össztermék (GDP) 10 százaléka körül volt 2006 és 2010 között.

A ciklikus dinamikákat figyelembe véve, a BoA-ML által a GDP 3,8-3,9 százalékára valószínűsített tavalyi és idei (eredményszemléletű) államháztartási hiány 0,5-1 százalék körüli GDP-arányos strukturális többletnek felel majd meg 2010-ben - áll a pénteki londoni elemzésben.

Már tavaly is dícsértek

A Bank of America már tavaly is dicsérte a magyar költségvetési politikát. Október végi elemzésében a bankház azt állította, hogy Magyarország vezetőként léphet ki a költségvetési egyensúlyt tekintve a válságból, a budapesti kormány fájdalmas megszorító intézkedései meghozzák eredményüket és a térségbeli versenyben elsőként lehet magyar euró.

A pénzintézet közép- és kelet-európai közgazdásza, Radoslaw Bodys akkor azt mondta, hogy 2011-ben feltehetőleg Magyarország lesz az egyetlen a fontosabb országok közül, amelyek lazíthat a költségvetésén, miközben az egész világ szigorítani fog.

Tavaly októberben adta ki az Európai Unió (EU) fejlesztési bankjaként működő EBRD is az átalakuló térségről szóló jelentését, amely szintén igen kedvező színben tűntette fel a magyar gazdaságot, illetve gazdaságpolitikát. A londoni székhelyű bank szerint a 29 kelet-európai és közép-ázsiai ország közül Magyarország, Észtországgal holtversenyben, továbbra is vezeti a mezőnyt.