Többet loptak a vártnál a német adócsalók

Vágólapra másolva!
A legújabb német adócsalási botrányban érintettek által elkövetett adóvétségek összege a korábban becsültnél jóval magasabb lehet - értesült a Süddeutsche Zeitung. Az illetékes hatóságokra hivatkozva az újság arról számolt be, hogy a szóban forgó összeg jóval meghaladhatja a szakértők által becsült 100 millió eurót.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerint Németország történetének talán legnagyobb adócsalási botrányáról lehet szó, amely méreteit tekintve "megelőzheti" a két évvel ezelőtti, hasonló ügyet. Akkor mintegy 700, liechtensteini bankszámláikon adócsalást elkövető német állampolgárt lepleztek le ugyancsak egy informátortól megvett, lopott adatok megszerzése révén. Az akkori botrányban több külföldi ország is érintett volt, a mostani kapcsán a hírek szerint Ausztria, Belgium és Hollandia mutatott előzetes érdeklődést.

A Süddetsche Zeitung értesülése szerint a mostani ügy mind az 1500 érintettje a zürichi Credit Suisse bankban rendelkezik számlával. Az elkövetett adócsalások több évre nyúlnak vissza, és - mint a lap által idézett illetékesek állították - a korábban becsült 100 millió eurót messze meghaladó összegről lehet szó.

A banktitokban bíztak az ügyfelek

Az idézett források a zürichi pénzintézet belső dokumentumaira hivatkoztak, amelyek utaltak arra is: a banknak a múltban is többségében olyan ügyfelei voltak, akik elhelyezett betéteik után egyáltalán nem vagy csak részben fizettek adót. A szóban forgó ügyfelek csak rendkívül ritkán léptek kapcsolatba a pénzintézettel, mert ily módon is mérsékelni kívánták az esetleges lelepleződés veszélyét, a diszkréció, illetve a banktitok számukra megbízható védelmet jelentett.

A Credit Suisse szóvivője a lapnak nem volt hajlandó semmit sem mondani a szóban forgó dokumentumokról. Az újság elismerte: egyelőre nem lehet tudni, hogy azok honnan származnak.

Ezzel egy időben a Handelsblatt című lap az közölte, hogy az informátor által felkínált, 1500, egyaránt svájci bankszámlával rendelkező német adócsaló lopott adatait tartalmazó DVD megvásárlásra rövid időn belül sor kerül. Az informátor 2,5 millió eurót kér az államtól a lemezért.

A Handelsblatt szerint az adóhatóságok a legrövidebb időn belül - talán még csütörtökön - zöld jelzést adnak az állítólagos kulcsbizonyítéknak számító DVD megvásárlásához.