Divatos bankötlettel állt elő Orbán

Vágólapra másolva!
Várható kormányra kerülése esetén zöldbankot hozna létre a Fidesz, amivel a panellakások energetikai felújítását lehetne finanszírozni. A speciális pénzintézet ötlete benne van a világgazdaság levegőjében: Franciaországban már meg is valósult valami hasonló, ilyet terveznek az amerikaiak és a brit konzervatívok a saját országukban, illetve Soros György ihletésére az IMF a világban.
Vágólapra másolva!

A Fidesz a panellakások felújítására és energiatakarékos fűtésére egy "zöldbankot" hozna létre, amellyel a lakók önerő nélkül korszerűsíthetnék otthonaikat - jelentette be a héten egy tévéinterjúban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és miniszterelnök-jelöltje, aki hozzátette, még nem tudja, milyen forrásokat fordíthat erre. A politikus azt mondta, hogy a speciális pénzintézet formája attól függ majd, hogy mit találnak várható kormányra kerülésük után az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kasszájában.

A fejlett piacgazdaságok közül több olyan is van, ahol ugyancsak épp azon ötletelnek, miképp lehetne a gazdasági válságból való kilábalást, a környezetvédelmet, a fenntartható fejlődést és az energiatakarékosságot egy projektben egyesíteni. A tervezett megoldás szinte mindenhol egy speciális, zöldprojektekre koncentráló pénzintézet, iletve pénzalap.

A zöldbank ötlete a Fideszen belül már korábban felvetődött, Nagy Andor, a környezetvédelmi bizottság elnöke, a párt szakpolitikusa már tavaly beszélt a Zöld Magyarország nevet viselő tervről, amely szerint a zöldgazdaság megteremtésének alapjait az állami támogatásokat jelentő Zöld Széchenyi-terv, illetve egy zöldhitelintézet adná. Ez utóbbi a szükséges önerő biztosításáért felelne.

Az akkori tervek szerint a zöldbank a kis- és középvállalkozásoknak, a lakosságnak és az önkormányzatoknak adna kölcsönt olyan energiahatékonysági programokra, amelyek törlesztőrészleteit a megtakarításokból lehetne fedezni. Ez összhangban van Orbán mostani kijelentésével is, bár annál tágabb felhasználói körre terjed ki, miközben a pártelnök már csak önerő nélküli, nem pedig gyakorlatilag ingyenes felújítási lehetőségről beszélt.

Francia párhuzam

A zöldbank ötletét Nagy Andor szerint Franciaországból vette a Fidesz, ahol tavaly tavasz óta valóban van egy olyan pénzügyi termék, amely nagyon hasonlít Orbán panelfelújítási ötletére - de ott nem állami bank a finanszírozó. A francia struktúrában az állam és a magánbankok közötti megállapodás értelmében van lehetőség a zöldhitel felvételére, amire az állami szubvenció miatt nem kell kamatot fizetni. Az "éco-pret" elnevezésű termék nagyon sikeres, a napokban közzétett összesítés szerint a tavalyi év végéig 75 ezer ilyen hitelt folyósítottak a francia bankok, az átlagos kölcsönösszeg pedig 17 ezer euró, vagyis több mint 4,5 millió forint volt (a párizsi tervek szerint 2010 végéig meglesz a kétszázezredik kiutalás is).

Franciaországban magánszemélyek vehetik fel ezt a kölcsönt, a cél pedig az 1990 előtt épült lakóhelyek energetikai felújítása: a legfeljebb 30 ezer eurót mindenekelőtt szigetelésre, tetőkorszerűsítésre, megújuló energiaforrásokat használó fűtésrendszerek kiépítésére lehet felhasználni. A hitelt jellemzően 10 év alatt kell visszafizetni, de ettől bizonyos esetekben el lehet térni - akár felfelé is. Az állami támogatással létrehozott programot természetesen érik kritikák is, nagyon bonyolultak ugyanis a kitöltendő dokumentumok, és sokak számára az sem érthető, hogy ha valakinek csak a nyílászárókat kell kicserélnie, akkor ahhoz miért nem lehet igénybe venni a nullaszázalékos hitelt (a szabályok szerint legalább két felújítási munkát kell a kölcsönhöz elvégeztetni).

Forrás: AFP

Divatos a környezetvédelmet előtérbe helyező zöldbankok alapítása

A speciális pénzügyi termék bevezetésekor amúgy Franciarszágban külön hangsúlyozták, hogy ebből az építőipar is profitálhat majd, a felújításokhoz ugyanis természetesen munkások, mesteremberek és alapanyag is kell. Amennyiben a Fidesz követi a francia példát, akkor állami támogatási programra is számíthatunk, Párizsban az idén indul ugyanis az a 8 éves projekt, amely 1,25 milliárd eurót szán 300 ezer lakóépület energiatakarékos felújítására.

Londonban és Washingtonban is készül valami

A franciákkal ellentétben a britek valóban állami tulajdonban levő zöldbank létrehozásán gondolkodnak, legalábbis a jelenleg ellenzéki tory párt azt tervezi, hogy hatalomra jutása esetén egy kézbe vonná össze a zöldtechnológiák fnanszírozását.

A Reuters szerint a brit tervek arról szólnak, hogy a versenyképesség növelése érdekében össze kell vonni azokat a szervezeteket, amelyek jelenleg egymással párhuzamosan tesznek a környezetbarát, zöldtechnológiák térnyeréséért, a cél pedig egy "zöld befektetési bank" létrehozása lenne, amivel a fenntartható fejlődési kritériumoknak megfelelő projekteket lehetne finanszírozni. A londoni zöldbank nem kapna többletforrásokat, a feladata az lenne, hogy a megfelelő projektek felé irányítsa az állami, illetve a magántőkét. A konzervatívok szerint az Egyesült Királyságnak azért van szüksége egy ilyen pénzintézetre, mert mind az Egyesült Államok, mind pedig európai, illetve ázsai riválisaik lekörözték őket a zöldiparban, márpedig ez a szektor évi 1000 milliárd font, vagyis több mint 300 ezer milliárd forint bevétellel kecsegtet - ez nagyjából az elkövetkező tíz év magyar gazdasági tejesítményének összege.

Az LMP a zöld élénkítés mellett

A zöld logika gazdaságpolitikai megjelenése nem csak a Fideszre jellemző, a Lehet Más a Politika egész gazdaságpolitikai programját ökológiai szellemben készítette el. Az LMP a Zöld Költségvetési Élénkítés címet viselő tanulmány szerint a "fenntarthatóság szempontját is érvényesítve ajánl megoldásokat a munkahelyteremtésre és a gazdasági válság leküzdésére". A dokumentum konkrét költségvetési javaslatokat tartalmaz a munkahelyteremtés, a klímavédelem, egy átfogó energiaadó-reform, illetve különböző ökológiailag fenntartható közösségi befektetések formájában.

A zöldbank ötletként létezik az Egyesült Államokban is. Bár a környezetvédelmi és környezettudatossági szempontból ambíciózusan induló Obama-korszak egyelőre nem hozott áttörést, de Washingtonban is érezhetően fokozódik a nyomás az ökológiai projekteket finanszírozó pénzintézet létrehozása érdekében. Január elején egy olyan, 25 milliárd dolláros program összeállítása kezdődött el az elnök tanácsadói és kongresszusi képviselők részvételével, amely elsősorban adócsökkentésekkel szolgálná a zöldügyet, de a tervekben szerepel egy nemzeti zöldbank felállítása is.

A tengerentúlon a bankalapítást a demokrata Chris Van Hollen és a republikánus Zach Wamp jegyzi, a tervekből egy 10-20 milliárd dolláros hatóság képe rajzolódik ki, amelyik zöldprojektekre adna pénzt alacsony kamatozással és a magántőke bevonásával. A két képviselő egy olyan tervezetet is elkészített, amely a lakástulajdonosok energetikai beruházásainak finanszírozását szolgálná.

Soros terve és a jövő bankjai

A zöldbank nem csak nemzeti kereteken belül vetődött fel, hanem globális és vállalati szinten is. A globális megközelítés képviselője a magyar származású amerikai befektető, Soros György, aki tavaly decemberben vetette fel, hogy a fejlett országoknak az IMF-től kapott speciális pénzeszközeiket (SDR) arra kellene felhasználniuk, hogy létrehoznak egy 150 milliárd dolláros alapot a fejlődő államok környezeti beruházásainak finanszírozására. Soros ötlete jó úton halad a megvalósulás felé, Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke január végén Davosban ugyanis már be is jelentette egy 100 milliárd dolláros zöldalap létrehozását.

Bár az államok egyelőre adósak a zöldbankokkal, zöldideológiára épülő magánbankok már vannak. Szinte minden nagy banknak van környezetvédelmi zöldalapja, sőt, vannak olyan pénzügyi szolgáltatók is, amelyek kizárólag környezetbarát üzleteket finanszíroznak. A Deloitte tanácsadó cég már egy 2008-as tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő bankjai a "zöldbankok" lesznek. A zöldbank ebben a megközelítésben egy üzleti modell, amely egyszerre jelenti a mindennapi zöld működést (energiatakarékos bankfiókok és bankközpontok, csökkentett papírfelhasználás, hibrid gépkocsik használata), a zöldhitelezést és befektetést (zöldprojektek finanszírozása, zöldvállalatokba való invesztíció, lakások energetikai felújításának finanszírozása), illetve a zöld "image" kialakítását. A Deloitte tanulmánya szerint a zöldbankolás egyik legfontosabb területe épp a Fidesz által is megcélzott lakásszektor, illetve a zöldjelzáloghitelek piaca lehet, itt ugyanis komoly keresletnövekedésre lehet számítani.