Kilencszáz milliós APEH-bírságot kapott a végrehajtás elől menekülő cég

Vágólapra másolva!
Az adóhivatal 900 millió forintra bírságolt egy céget, amely székhelyváltással próbált meg eltűnni a revizorok elől.
Vágólapra másolva!

Kilencszáz millió forint megfizetésére kötelezte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal azt a vállalkozást, amely székhelyváltoztatással igyekezett megúszni a büntetést. A cég azonban az új telephelyen sem kerülhette el a végrehajtást.

A Magyarországon letelepedett külföldi állampolgárok által alapított társaság árbevétele, eszköz- és hitelállománya egyik évről a másikra milliárdokkal növekedett. Ez irányította az APEH figyelmét a vállalkozásra.

A vizsgálat során a revizorok megállapították, hogy az adózó kapcsolt vállalkozásától mezőgazdasági szolgáltatás címén több százmillió forint értékben fogadott be olyan számlákat, amely mögött tényleges teljesítés nem volt.

Indokolatlan veszteség

Az ellenőrzés során kiderül továbbá, hogy a cég olyan gépjárműveket szerepeltetett könyvelésében, amelyek soha nem kerültek használatukba és tulajdonukba. Ezen túlmenően a vállalkozás hiteles bizonylatok nélkül eredménye terhére nagy összegű kamatkiadást számolt el.

Az adóhivatal azt is megállapította, hogy a társaság pénzén felújítottak és felépítettek egy 450 millió forint értékű ingatlanegyüttest, amelyet a tulajdonosok ugyan magáncélra használtak, de az építéssel kapcsolatos forgalmi adót visszaigényelték. A vállalkozás több, az érdekeltségi körébe tartozó cégnek végzett munkák számláit később elfogadható indok nélkül stornózta, ezzel magának indokolatlan veszteséget okozott.

Nem segített a székhelyváltás

Miután a társaság átvette az adóellenőrzésről készült jegyzőkönyvet, székhelyet változtatott, így próbált elbújni az adóellenőrök elől. Az APEH azonban az új helyen is figyelemmel kísérte a céget, és végrehajtási eljárást indított ellene.

A revízió a vállalkozásnál tapasztalt szabálytalanságok miatt a szankciókkal együtt 900 millió forint megfizetésére kötelezte a céget, valamint adócsalás és a számviteli törvény megsértése miatt büntető feljelentést tett.

Az adóhatóság közleményéből nem derül ki, hogy mi a jogsértő társaság neve, mert az APEH az adótitok miatt nem árulja el a cégek adatait.