Vágólapra másolva!
Megkezdődtek a tiltakozások Görögországban a kormány megszorító intézkedései ellen.
Vágólapra másolva!

Sztrájkot kezdtek kedden a görög pénzügyminisztériumi alkalmazottak, a vámosok és a taxisofőrök, a kormány megszorító programja ellen tiltakozva.

A vámosok munkabeszüntetése három napon keresztül, csütörtökig hátráltatja a görög külkereskedelmet, a pénzügyminisztérium alkalmazottai négynapos sztrájkot kezdtek, míg a taxisok csak egy napig szüneteltetik a munkát.

A görög államháztartás rendbetételét célzó megszorító program keretében a közalkalmazottaknál bérbefagyasztás, a közszolgálati bónuszkifizetések tízszázalékos megnyirbálása, és az egyes foglalkozási ágakra vonatkozó, kedvezményes adókulcsok megszüntetése szerepel.

Rendbe kell hozni a görög államháztartást

Az Európai Unió május közepéig adott határidőt Görögországnak arra, hogy sürgős intézkedéseket tegyen államháztartásának rendbe tétele érdekében.

Az uniós pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácskozásán azt is elhatározták, hogy egy hónap múlva, március 16-án áttekintik az addig elért eredményeket, és annak fényében kell majd dönteni - onnantól számított két hónapon belül - a szükséges további büdzsékonszolidáló lépésekről.

A május 15-i felülvizsgálat után negyedévente tekintik át, miként halad Görögország a tavaly GDP-arányosan 12,75 százalékot elért költségvetési hiány csökkentésével. A tervek szerint az idén 4 százalékponttal kell mérsékelni a deficitet.