Demján: Jobban aggódunk az országért, mint a politikusok

Vágólapra másolva!
Magyarország magát és a politikát okolhatja azért, hogy de facto elvesztette pénzügyi függetlenségét - mondta a Figyelőnek adott interjújában Demján Sándor. A magyar üzletember szerint el kell hinni, hogy a lenézett vállalkozók aggódnak ezért az országért, és jobban, mint a politikusok.
Vágólapra másolva!

Mára Magyarország de facto elvesztette pénzügyi függetlenségét. Ezért nem a Nemzetközi Valutaalapot kell szidni, a szervezet segített rajtunk, Magyarország tehet róla, hogy ilyen helyzetbe került. Nem kellett volna így lennie. Abban hogy idáig jutottunk, a politika főszerepet játszott - mondta Demján Sándor, az egyik legismertebb magyar üzletember a Figyelőnek.

A pénzügyi függetlenséget nem lehet másként visszanyerni, csak munkával, termeléssel, összefogással és protekcionizmussal. Bár utóbbit az Európai Unió tiltja, Németországban a közbeszerzések 90 százalékát német cégek nyerik el, Franciarországban úgyszintén, ahol egyébként az energia- a bankszektor is nemzeti tulajdonban van - mutatott rá Demján, aki úgy látja, nem lehet külföldi ellenesnek lenni, de a függetlenséget újból meg kell szerezni. Sok kötvénytulajdonosra, exportorientált, növekvő gazdaságra van szükség.

Aggódó vállalkozók

Ha nagyvállalat nem jön ide, valószínűleg állami cégeket kell majd alapítani, bármilyen furcsa is. Társulni kell, ha termelő helyeket akarunk létrehozni, integrált rendszereket kell csinálni. A mezőgazdaságot kell helyzetbe hozni, tőkét és hitelt kell ehhez biztosítani, a termelésben foglalkoztatottak számát 1,3-1,5 millióra kellene növelni, az államnak pedig kisebbnek kell lennie. Emellett morális megújulásra is szükség van, s ha a fiatalokat nem győzzük meg, hogy maradjanak, ki fog ürülni az ország.

A Demján vezette Vállalkozók Országos Szövetsége jövő héten tartja gazdasági fórumát, ahol a szervezet megfogalmazza elvásárásait a következő kormánnyal szemben."Ha az új kabinet homlokegyenest mást csinál majd, akkor nagyon kemény kritikusai leszünk, ahogyan a mostaninak is vagyunk" - figyelmeztett a milliárdos üzletember és hozzátette: az országban lenézik a vállalkozókat, a bűnözőkkel azonosítják őket, szinte csak ők nem lehetnek hazafiak. "Pedig fontos, hogy ne feltételezzék az emberek, hogy mi minden pillanatban arra gondolunk, mennyi hasznunk lehet valamiből. El kell hinni rólunk, hogy aggódunk ezért az országért - sőt jobban aggódunk, mint a politikusok" - fogalmazott. "Ha a gazdaság nincs táplálva, akkor Magyarországnak vége van. És senki nem fog nekünk ingyen adni, kívülről senki nem fog aggódni, hogy itt maradnak-e az emberek" - figyelmeztetett.

Az euró elszívja a levegőt

Demján az euró bevezetésére vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: közepes inflációval és jó árfolyammal kell felzárkózni a nyugat-európai fejlettségi szint 80 százalékáig. Az elmúlt években ettől csak egyre távolabb került Magyarország, pedig ez teremtene lehetőséget a tőkefelhalmozásra.

Az euróhoz gyenge árfolyammal kell csatlakozni - akkor még mindig marad mozgástér. A gazdaságnak levegő kell, ezt az euró viszont elszívja. Ha megmaradt volna a gazdaság korábbi lendülete, más lenne a helyzet, de Magyarország leszakadt. "Ha gyorsan vezetjük be az eurót, mielőtt a nyugat-európai fejlettségi szint 80 százalékát elérnénk, akkor örökké cselédsors vár a magyarokra" - jósolta Demján. Az erős államok persze sürgetni fogják az euróbeveztést, mert ez egy piac, ahol az érdekek úgy merülnek fel, hogy a gyár jöjjön Magyarországra vagy a munkás menjen Németországba. Ez konflikushelyzetet teremt majd, tárgyalni kell róla - mondta az üzletember.