AmCham: politikamentes energiahivatal kéne

Vágólapra másolva!
Közműtanács felállítását, vagy erősebb energiahivatal létrehozását javasolja az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), hogy Magyarország a jelenleginél versenyképesebb legyen - mondta Antal Dániel, az AmCham Energetikai és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.
Vágólapra másolva!

Az AmCham ajánlása szerint amerikai és német mintára össze kellene vonni a szabályozó hatóságokat egy politikamentes Közműtanács felügyelete alá. Így olyan "árhatóság" jönne létre, amely korlátozhatná az árak rövid és hosszú távú emelkedését, optimalizálná az energiaközművek működési és beruházási költségeit. Antal Dániel hangsúlyozta: az árszabályozás "nem eléggé szigorúan költségalapú".

Az AmCham az energiapolitikának szentelte hetedik szakpolitikai állásfoglalását. A mintegy 500 külföldi befektetőt képviselő szervezet az állásfoglalásában hangsúlyozza: Magyarország a jelenlegi energiapazarló állapotából csak nagy mennyiségű és a legkorszerűbb beruházásokkal kerülhet ki.

A szabályozó hatóságok függetlenségét az európai uniós jog kimondja ugyan, de ez nem tartható be egyetlen magyarországi hálózatos iparágban sem. Az AmChem a Közműtanács mellett további három témában javasol együttműködést a kormányzati szervekkel és a vállalkozásokkal.

Az ajánlások között szerepel az, hogy az energiahatékonyságot a kiszámítható beruházási környezet kialakításával, a beruházások előtt álló akadályok megszüntetésével lehet növelni. Magyarország energiafüggőségét a zöld energia beruházások hatásos ösztönző rendszere, és nem a célzott támogatások mérsékelnék. A negyedik ajánlás pedig - ami egyezik az AmCham általános céljaival - a mainál kedvezőbb befektetési környezet megteremtése.

Antal Dániel elmondta, hogy ahol az állam nem tud beruházni az energia szektorban, ott helyet kell adni a magánbefektetőknek. Steve Corwell, az AmCham alelnöke azt mondta, nem feltétlenül privatizációról van szó. Ami az ellátásbiztonságot szolgálja, azt állami kézben kell tartani. A magántőke az innovációt és a hatékonyságot biztosíthatja. (A Komment.hu-n megjelent cikkében bővebben kifejti álláspontját.)

Arra az újságírói kérdésre, hogy Orbán Viktor a közszolgáltatási szerződések újratárgyalását helyezte kilátásba, Antal Dániel azt mondta: az AmCham álláspontja szerint a szerződéseket be kell tartani.

A gáz ára körül politikai vita alakult ki. A kormányszóvivő március 25-én jelentette be, hogy átlagosan 10 százalékkal emelkedik a gáz ára. Az árról a kormány új számítási módszere szerint az energiahivatalban döntöttek, a GKI szerint reálisan. Szakmai szempontból azzal indokolható a soknak tűnő emelés, hogy a gázbeszerzés elszámolása dollárban történik, aminek erősödése emeli a forintban számított árakat is.

Az MSZP szombati bejelentése szerint elszámolták a gázáremelést, ezért az országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezik. Az energiahatósággal a pártnak már volt összetűzése, a szocialisták az energetikai miniszter leváltását követelték korábban.

Bárdos András Ígéretek földje riportsorozatának energiáról szóló fejezetét itt nézheti meg.