Kétmilliárdos tulajdonosi kölcsönt kap a Malév

Vágólapra másolva!
Az MNV a kormány által jóváhagyott 8 milliárd forintos keretből több mint 2 milliárdos kölcsönt nyújt a Malévnak. A légicég vulkáni hamu miatti vesztesége később újabb "beavatkozást" tehet szükségessé.
Vágólapra másolva!

A 8,1 milliárd forint keretösszegű tulajdonosi kölcsönkeretből 2,16 milliárd forint kölcsönt kap a Malév likviditási gondjainak enyhítésére - közölte a Magyar Nemzeti vagyonkezelő (MNV) Zrt.

A tulajdonosi kölcsön célja a nemzeti légitársaság rövidtávú finanszírozási igényének megfelelő forrás biztosítása. A kölcsönhöz a Malév azonnal hozzájuthat, amennyiben ehhez a Vnyesekonombank is hozzájárul - derül ki az MNV közleményéből.

A Malév Zrt. jelenleg összegzi a vulkáni hamu miatti légiforgalom-korlátozásokból eredő veszteségét, amely további beavatkozást is indokolhat. (Az elmúlt hat napban a légitársaság 536 járatát volt kénytelen törölni, ami 38 743 utast érintett.) A társaság fennmaradása azonban csak következetes szerkezetátalakítási programmal lehetséges, ennek végrehajtása biztosíthatja a tulajdonosi kölcsön megtérülését is - áll a közleményben.

A kormány április 7-ei ülésén hároméves lejáratú, évi 9,97 százalék kamatozású tulajdonosi kölcsönkeretet hagyott jóvá a légitársaságnak. A középtávú üzleti terv azzal számol, hogy a Malév a harmadik év végére nyereséges lesz.

Az utasok száma 9 százalékkal, 45 ezerrel emelkedett, miközben a Malév költségei az első negyedévben 3,3 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál - közölte a Malév csütörtökön. A kisebb flotta és kevesebb járat miatt kevesebb kerozinra volt szükség: miközben az üzemanyag ára 45 százalékkal emelkedett, a Malév mindössze egy százalékkal költött többet rá. A kapacitásokat 11 százalékkal csökkentette a Malév, miközben a férőhely-kihasználtság 6,1 százalékponttal 58 százalékra emelkedett a légiközlekedésben szezonon kívülinek tekintett első három hónapban. Az üzemeltetési területen 1,3 milliárd forint volt a megtakarítás az első negyedévben az előző év első három hónapjához képest. Külföldi irodák bezárása és a 2009. évi létszámleépítések további 485 millió forinttal csökkentették a költségeket. Kevesebbet költ a cég a repülőgépek bérleti díjára is, miután flottát öt Fokker 70-es repülőgép kivonásával csökkentették.