Vágólapra másolva!
Az európai feltörekvő országok, köztük Magyarország nehezen áll talpra és a következő években sem várható látványos bővülés - derül ki a Világbank friss prognózisából, amely szerint az érintett országoknak az oktatás területén kell intézkedéseket hoznia és meg kell valósítania a nyugdíjreformot.
Vágólapra másolva!

Nehéz év lesz az idei az európai feltörekvő gazdaságok, köztük Magyarország számára - mondta Philippe Le Houérou, a Világbank európai és közép-ázsiai régióért felelős alelnöke pénteken Washingtonban.

A Világbank előrejelzése szerint az érintett országokban az idén átlagosan - szerény- 3 százalékos gazdasági növekedés várható és a kilátások sem fényesek, a következő években csak mérsékelten jobb, 3-4 százalék körüli bővülésre lehet számítani.

Oktatási és nyugdíjreformra van szükség

Indermit Gill, a Világbank európai és közép-ázsiai régióért felelős vezető közgazdásza megerősítette: 2010 nem ígér sok jót a régiónak, amelyet sokkal keményen sújtott a recesszió, mint a fejlődő világ többi részét. A térség országai eltérő sebességgel és állapotban emelkednek ki a válságból, a jelentős devizatartalékkal rendelkezők lényegesen jobb helyzetben vannak - tette hozzá szakember,

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank prognózisa szerint a feltörekvő gazdaságok a válság előtt ázsiai ütemben növekedtek, a válság alatt európai szinten zsugorodtak, és a válság után latin-amerikai tempóban fognak növekedni. A Világbank szerint Kelet-Európában a GDP növekedése pozitív lesz 2010-ben, de nem fog visszatérni a válság előtti szintre. A térség gazdasági felépüléséhez szükséges legfontosabb feladatok között említette Indermit Gill a nyugdíjrendszer megreformálását és az oktatási rendszer megújítását.

Sok vállalat panaszkodik, hogy dolgozóik nem megfelelő képzettségi szintje a növekedés akadálya lehet. Emellett a következő években csökkenteni kell a szociális célú kiadásokat, bizonyos területekre, például az oktatásra viszont többet kell költeni. Ugyancsak fontosnak nevezte az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek elmaradása szintén gátja lehet a növekedésnek.