Magyar Nemzet: Drasztikus lehet az idei adócsökkentés

Vágólapra másolva!
Százmilliárd forintos nagyságrendű adócsökkentésre készül július elsejétől a Fidesz - értesült a Magyar Nemzet. A legfontosabb lépés a szuperbruttósítás visszamenőleges eltörlése lenne, ami akár 250 milliárd forintot is hagyhat a lakosság zsebében.
Vágólapra másolva!

Akár százmilliárdos nagyságrendű adócsökkentést hajthat végre a hamarosan megalakuló Fidesz-kormány a Magyar Nemzet szerint. Egyelőre még nem született döntés a konkrét lépésekről, a lap információi szerint három lehetőségről folyik egyeztetés.

Az egyik a személyi jövedelemadózás (szja) átalakítása, gyakorlatilag törlése. A döntés nyomán mindenki akkora összeg után róná le a közterhet, mint amennyit ténylegesen keres - írja a lap, amely szerint a lépést már az idén, év közben megvalósíthatnák, vagyis a szuperbruttósítást 2010. január elsejére visszamenőleges hatállyal szüntetnék meg.

A sávhatár és a kulcsok nem változnának; az éves kereset ötmillió forintig terjedő része után 17 százalékot, az ötmillió forint feletti rész után pedig 32 százalék adót szednének be. A döntés az államkassza helyzetétől függ - értesült a lap.

A szuperbruttósítás eltörlése becslések szerint idén akár 250 milliárd forintot is a lakosságnál hagyhat, azaz ennyivel kevesebb folyna be a költségvetéshez, ugyanakkor segítene a gazdaság kifehérítésében - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

Felmerült a cafetéria-juttatások megadóztatásánakj eltörlése és a dolgozóknak nyújtható béren kívüli juttatások bővítése a lakhatási támogatással.

Harmadik lehetőségként az innovációs járulék megszüntetése került szóba, amely a lap szerint azzal indokolható, hogy komoly visszaélések tapasztalhatóak az adó körül.