A héten 170 milliárdnyi csontvázat talált Varga Mihály

Vágólapra másolva!
A Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság június első hetében hozza nyilvánosságra az első részjelentését. A Miniszterelnökség leendő államtitkára szerint csak a héten 170 milliárd forintnyi "csontváz" esett ki a szekrényből. A távozó kormány pénzügyi tárcája szerint nem csontvázakról van szó, hanem kezelhető kockázatokról.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály közölte: a jelentésben elemzést közölnek a gazdaság szerkezetéről, állapotáról, valamint az államháztartás helyzetéről, illetve arról, "milyen csontvázak vannak a szekrényben", milyen konkrét ügyekkel kell a következő kormánynak foglalkoznia.

A "csontvázak" kapcsán leszögezte: ezek mennyisége "riasztó", a tényfeltáró bizottság "nem várt segítséget kap" a kormánytól, amikor hétről hétre kerülnek elő a gazdaságot, államháztartást súlyosan érintő ügyek. A konkrét, akár "nyílt színi jogsértésnek" is nevezhető ügyek kapcsán kiemelte a Malév 60 milliárd forintos nem várt követelésállományát, a Vértesi Erőmű 37-40 milliárd forintos követelésállományát, a "munka világát" érintő kiadásoknál tátongó 70 milliárd forintos lyukat.

A Malév esetében Varga arra utalt, hogy a kormány április 7-ei ülésén 8,1 milliárd forintos, hároméves lejáratú, évi 9,97 százalék kamatozású tulajdonosi kölcsönkeretet hagyott jóvá a légitársaságnak. Ebből a keretből 2,16 milliárdot forint kölcsönt kap a Malév fizetési gondjai enyhítésére.

A Varga-bizottság május 13-án jelentette be, hogy megtalálta az első két "csontvázat". Az egyik elszámolási problémákra hivatkozott, ami szerint 35 milliárd forint kifizetését későbbre tolták, de ez később növelheti a hiányt. Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint viszont ez az éves hiányt nem növeli, csupán technikai kérdés.

Varga Mihály mellett Matolcsy György bírálta többször az idei költségvetést, a leendő nemzetgazdasági miniszter is több interjúban is elmondta már, hogy az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás idei hiánya. Szerinte az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP-arányosan 3,8 százalékos deficit.

A PM szerint nem csontvázak, kockázatok

"Varga Mihály és tényfeltáró bizottsága folyamatosan olyan csontvázakat tár fel, amelyekről a kormány már részletes tájékoztatást adott. Szó sincs tehát, hogy bármiféle csontvázak lennének a költségvetésben, amelyeket valaki is eltitkolt volna. A Pénzügyminisztérium mindig is mondta: kockázatok vannak, de a kormányzás velejárója azok kezelése" - közölte a pénzügyi tárca, amely szerint a kockázatok szigorú költségvetési politikával kezelhetők és így teljesíthetők a hiánycélok is.