Hetvenéves nyugdíjkorhatárt javasol az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy hosszú távon 70 évre emeljék a tagállamok a nyugdíjkorhatárt, hogy senki ne töltse élete több mint harmadát nyugdíjasként. A tagállamokban már most is sztrájkolnak a szigorítások ellen.
Vágólapra másolva!

Európai szintű nyugdíjszabályozást kezdeményez az unió bizottsága egy úgynevezett zöld könyv benyújtásával, amelyben arra tesz javaslatot, hogy a tagállamok emeljék a nyugdíjba vonulás korhatárát. A tervek szerint 2060-ig 70 évre szükséges emelni a határt ahhoz, hogy fenntartható maradjon a nyugdíjas ellátás.

A korhatáremelés nélkül azt kockáztatják az országok, hogy kisebb kifizetés és magasabb adók kombinációját kell áterőltetniük a társadalmon - írja a Times internetes változata. A lakosság lehangoltan reagál a szigorításokra annak ellenére, hogy egyre többen látják be, hogy a jelenlegi rendszer nem működőképes.

"Mire visszavonulok, a rendszer teljesen más lesz és nem az én javamra" - mondta egy 38 éves párizsi felszolgáló. "Nyugdíjba mehetek 63 évesen? Lesz elég pénzem? Egyik sem biztos már" - tette hozzá.

Az európai gazdaságok kemény megszorításokon mennek keresztül, hogy leszorítsák költségvetési hiányaikat. Ennek keretében bérbefagyasztások, egészségügyi szigorítások és egyéb szociális juttatások megvonása mellett a nyugdíjrendszerhez is hozzányúlnak.

Franciaországban emelni kívánják az európai szinten is alacsony 60 éves nyugdíjkorhatárt, a majdnem csődbe jutó Görögországot az unió figyelmeztette, hogy vállalja a kemény lefaragásokat, amit a segélycsomagért cserébe vállalt. Görögországban 13. és 14. havi nyugdíj is volt, amit a reform keretében megszüntetnek.

Magyarországon a Bajnai-kormány döntése nyomán 2022-ig 65 évre emelik a nyugdíj-korhatárt , valamint megszüntették a 13. havi kifizetést.