A kegyelemdöfést adhatja meg a devizahiteleknek Orbán

Vágólapra másolva!
A gazdasági válság és a magyar kamatcsökkentések hatására már most is a forinthitelek a népszerűbbek, így a bankokban és a lakáspiacon sem fenyeget drámai hatással, hogy a miniszterelnök felvetette a devizahitelek teljes kiszorítását a jelzáloghitelezésből.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor bejelentése szerint jelzálog bejegyzése csak forinthitel esetében lesz lehetséges. Ezzel a kormány annak veheti elejét, hogy tovább nőjön azon adósok száma, akik ugyan viszonylag kedvező induló feltételekkel vesznek fel hitelt, de később, a forintárfolyam előre nem látott változása miatt, esetleg olyan helyzetbe kerülnek, hogy nem képesek törleszteni. Aki ugyanis forintban adósodik el, az nem teszi ki magát az árfolyamkockázatnak. (Igaz, a kamatkockázattal továbbra is számolnia kell - erről bővebben itt olvashat).

Orbán Viktor felvetése nem fenyeget mélyreható változásokkal, a pénzügyi válság súlyosbodásával ugyanis idehaza gyakorlatilag már eltűntek a svájcifrank-alapú lakáshitelek, jelentősen megdrágultak az euróhitelek, a jegybanki alapkamat pedig már egy jó ideje csökken, így folyamatos a forinthitelek térnyerése.

Az MNB legfrissebb adatai szerint 2010 áprilisában az újonnan folyósított hiteleken belül a forint-jelzáloghitelek aránya 76 százalék volt. Az is igaz mindeközben, hogy a korábbi évek ellentétes tendenciái miatt a deviza- (elsősorban svájcifrank-)alapú jelzáloghitelből még mindig nagyjából kétszer annyi van, mint forintból, de Orbán felvetése a már kiadott kölcsönökre nem vonatkozik.

A devizaalapú hitelezés megszűnése vélhetően nem érinti majd súlyosan az ingatlanszektort, és így a költségvetés adóbevételeit sem. A tranzakciók 65-70 százaléka már most is készpénzes, vagyis a fenti MNB-adatokat figyelembe véve az összes vétel 7-8 százaléka történhet devizahitellel. És ez az arány sem feltétlenül a kieső tranzakciókat jelzi, hiszen sokan lehetnek, akiknek megfelel majd a forinthitel is - annál is inkább, mivel már csaknem olyan versenyképesek, mint az euróalapú lakáskölcsönök, hisz a forintkamatok tavaly július óta folyamatosan csökkennek és soha nem látott szinten vannak.