Lemondott a KSH elnöke

Vágólapra másolva!
Lemondott a Fidesz által tavalyi hivatalba lépésekor politikai kinevezettnek minősített Belyó Pál, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. Korábban az új kormány már két intézményvezetőt leváltott.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta lemondását Belyó Pál, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke. A közigazgatási és igazságügy minisztérium egyeztet Belyó Pállal szakmai tapasztalatainak lehetséges alkalmazásáról - áll a tárca közleményében.

Belyó Pált tavaly ősszel nevezte ki Bajnai Gordon akkori miniszterelnök, hat évre. A Fidesz akkor politikai kinevezésnek minősítette a lépést.

A Népszava szombaton - az értesülés forrásának megnevezése nélkül - azt írta, hogy a kormány felmenti tisztségéből Belyó Pált, utóda pedig Vukovich Gabriella, a KSH korábbi alelnöke lesz. Vukovichot 2004-ben felmentették alelnöki tisztségéből, később a munkaügyi bíróság kimondta, hogy jogtalanul. A szakember egyik szerzője volt az Orbán Viktor megbízásából 2006-ban ország gazdasági helyzetéről készüt, Fehér Könyv néven ismert tanulmánynak.

A közgazdász végzettségű Belyó Pál 1998-tól az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatójaként dolgozott. 2007-ben - a kormányzati szervezet-átalakítás keretében a Kopint-Datorg Rt. Kutatási Igazgatóságát és a korábbi Magyar Közigazgatási Intézet kutatói osztályát magába olvasztó - Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom Stratégiai Kutatóintézet főigazgatójának nevezték ki.

Belyó Pál tagja, illetve 2002 és 2008 között alelnöke volt a Magyar Tudományos Akadémia Statisztika Bizottságának, választmányi tagja a Magyar Statisztikai Társaságnak.

Nem a KSH az első állami intézmény, ahol a kormányváltáshoz kapcsolhatóan távozik a vezető. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter június 1-jei hatállyal visszavonta a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnöke, Lukács László vezetői megbízását. Lukácsot eddigi helyettese, Bognár Lajos váltja. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter június 3-ai hatállyal leváltotta Vági Mártont, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét, helyére Petykó Zoltánt nevezte ki.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) tagjai egy hónapja - tehát a választások után, de még bőven az új kormány hivatalba lépése előtt - jelentették be, hogy a kormány megalakulása után mindannyian benyújtják lemondásukat. (Egy pár nappal később benyújtott, azóta el is fogadott - de ki még nem hirdetett - fideszes törvényjavaslat megszüntetné az NVT-t, és a nemzeti fejlesztési miniszterhez delegálná az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlását.)