Vágólapra másolva!
Több mint 70 kilogramm, a Zimbo Kft. által gyártott szennyezett felvágott került került az Aldi áruházlánc üzleteibe. A húsipari cég visszahívta a termékeket a boltokból. A Pest megyei főállatorvos szerint a fogyasztók nincsenek közvetlen veszélyben, mert kismértékben szennyeződött a termék.
Vágólapra másolva!

Lisztériabaktériummal szennyezett a Zimbo Perbál Kft. által gyártott és az ALDI magyarországi üzleteibe szállított egyik felvágott - közölte a húsipari cég csütörtökön, miután egy belső rutinvizsgálat végeztek az üzemben.

A Szeletelt Turista felvágott lejárati ideje 2010.07.08., tételazonosító száma: 623842. A cég saját hatáskörben visszahívta a terméket a forgalmazó helyekről. Egyben felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vettek a szóban forgó termékből, azt a vásárlás helyére vigyék vissza, az ellenértéket a forgalmazó helyben megtéríti.

Nem volt elég alapos a géptisztítás

Az ügyben a cégnél azonnal elrendelt vizsgálat során kiderült, hogy a közelmúltban végrehajtott gépkarbantartás után nem kellő alapossággal végezték el a csomagoló gép tisztítását, fertőtlenítését. Az innen származott szennyeződéssel a szóban forgó termék Listeria monocytogenes baktériummal szennyeződött. A cég elrendelte az üzemegység szigorított vizsgálatát és fertőtlenítését.

A Zimbo közleménye szerint a cég az illetékes hatósággal - ez a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) - együtt a teljes üzem felülvizsgálatát elvégzi és a higiéniai módosításokat végrehajtják a cégnél. E folyamat teljes lezárásáig az érintett termék forgalmazását felfüggesztjük - közölte a társaság. Márton Zsófia minőségirányítási vezető elmondta: mintegy 73 kilónyi felvágott került ki az Aldi áruházlánc üzleteibe, az ország egész területére, külföldre viszont nem.

Nincsenek veszélyben a fogyasztók

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos közölte, hogy a lisztérafertőzés elrendelte a teljes üzem felülvizsgálatát elrendelte. A lisztériát okozó baktérium hőkezelés után elpusztul. A kérdéses turista szalámi pedig olyan kezelést kapott, amelynek során az úgy nevezett maghőmérséklet 72 Celsius fok volt. Ezen a hőmérsékleten pedig a lisztéria baktériuma elpusztul - monhdta a főállatorvos.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a baktérium a szeletelés során került a felvágottra, vagyis úgynevezett kenődéses szennyeződés történt. A fogyasztók Hajós Ádám szerint nincsenek közvetlen veszélyben, mert kismértékű szennyezés történt. Ennek ellenére az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság a szennyezett mintát saját laboratóriumában is megvizsgálja.