Korábbi vezére tér vissza az MFB élére

Vágólapra másolva!
Az első Orbán-kabinet idején elnök-vezérigazgatóvá kinevezett, majd a Medgyessy-kormány által a posztról leváltott Baranyay László visszatér az MFB élére - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből. Baranyay 2002-ben 139 milliós végkielégítést kapott a fejlesztési banktól.
Vágólapra másolva!

Baranyay Lászlót nevezte ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. elnök-vezérigazgatójává Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, egyúttal kinevezte az igazgatóság és a felügyelő bizottság új tagjait is - közölte csütörtökön a minisztérium. A bank előző vezetője, Erős János május 7-én ajánlotta fel a lemondását, majd közös megegyezéssel távozott.

"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MFB Zrt. új vezetésétől elvárja, hogy objektív következetességgel tekintse át a bank korábbi működését, tárja fel és a lehető leggyorsabban orvosolja a fellelt problémákat, tegye hatékonnyá, takarékossá és átláthatóvá a rábízott vagyon működését és működtetését. Elvárás továbbá, hogy az egységes ágazati vagyonpolitikában az MFB Zrt. váljon a hazai gazdaság motorjává, legyen aktív részese a gazdaság helyreállításának, megújításának és fejlesztésének" - áll a minisztérium közleményében.

Baranyay László 1993-tól közel 9 évig már dolgozott az MFB-nél különböző munkakörökben, 2001. szeptember 24. és 2002. május 30. között a bank elnök-vezérigazgatója volt. Posztjáról az akkor megalakult Medgyessy-kormány visszahívta, majd az igazgatóság - arra hivatkozva, hogy a bank egy kötvénykibocsátása során az alapítói határozat által kapott felhatalmazást és a bank belső szervezeteinek ajánlását nem kellő körültekintéssel alkalmazta - rendkívüli felmondással megszüntette munkaviszonyát is. Szakmai önéletrajza szerint ezután a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának tagja lett, emellett 2009-ig az OTP Bank, majd az OTP Garancia Biztosító elnök-vezérigazgatói tanácsadója is volt.

A bíróság az MFB-től való menesztését később törvényellenesnek ítélte, és Baranyay összesen 139 millió forint végkielégítést kapott az állami tulajdonú pénzintézettől.

A kötvénykibocsátás ügyében Keller László akkori közpénzügyi államtitkár feljelentette Baranyayt, a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekményének gyanújával indult eljárást azonban a rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága bűncselekmény hiányában megszüntette.

Baranyay Lászlót nem sokkal menesztése után azért is támadták, mert kiderült, hogy vezetése idején az MFB a részben saját tulajdonában álló biztonsági céggel, a más ügyekben is elhíresült Defenddel megfigyeltetett - a bankkal szemmilyen kapcsolatban nem álló - cégeket és magánszemélyeket, többek között egy újságírót is. Baranyay azt állította, hogy a bank ezt törvényesen tette, a megfigyeléseket az MFB érdekei diktálták.