Augusztusban jönnek a romániai megszorítások

Vágólapra másolva!
Ha a román alkotmánybíróság nem akadályozza meg, augusztustól érezhetik meg a romániai munkavállalók és nyugdíjasok jövedelmük drasztikus csökkenését. Az intézkedések legalább az év végéig érvényben lesznek, de jóval hosszabb időszak is elképzelhető. A közszférában százezres elbocsátás jöhet.
Vágólapra másolva!

Várhatóan augusztustól alkalmazzák Romániában a közalkalmazotti bérek 25 százalékos és a nyugdíjak 15 csökkentését - jelentette be Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter. A kormány egyelőre az év végéig tervez a megszorításokkal, és a gazdasági kilátások függvényében dönt az intézkedések meghosszabbításáról vagy eltörléséről.

A román parlament a héten elutasította az ellenzék bizalmatlansági indítványát, így a törvényhozó testület automatikusan elfogadta a kormány által javasolt megszorításokat. A csomag érvénybe lépése azonban még megakadályozható, ha az alkotmánybíróság megalapozottnak találja az ellenzék kifogásait. A testület várhatóan a jövő héten dönt.

Lucian Croitoru, a román jegybank elnökének tanácsadója szerint a megszorító intézkedéseket másfél-két éven át kell alkalmazni ahhoz, hogy kifejtsék a tőlük várt hatást, és csökkenjen Románia költségvetési hiánya. A román kormány reméli, hogy a megszorítások alkalmazásával a GDP 6,8 százalékára szorítja vissza az idei államháztartási hiányt, amely egyébként elérhetné a GDP 9,1 százalékát is.

Vladescu arról is beszélt, hogy noha a kormány által a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) megküldött szándéknyilatkozat 70 ezres létszámcsökkentést (1,36 millióról 1,29 millióra) irányoz elő 2011-ig, legalább 100 ezer közalkalmazottat kell elbocsátani az idén ahhoz, hogy a közszférában dolgozók fizetését a jövő évtől ismét növelni lehessen.

Románia tavaly márciusban kötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást, amiből mintegy 13 milliárd eurót az IMF biztosít.