Törnek-zúznak a Tescónak is beszállító bangladesi munkások

Vágólapra másolva!
Több tízezer ruhagyári munkás tüntet négy napja Bangladesben, mert a 25 dolláros minimálbér helyett 70 dollárosat követelnek. A gyárak számos nyugati kereskedőhálózatnak szállítanak ruhát, például a H&M, a Tesco, a Carrefour, a Metro, a Tommy Hilfiger, a GAP és a Levi Strauss számára.
Vágólapra másolva!

Bangladesben körülbelül 700 olyan üzemet zártak be kedden, amelyek neves európai ruhakereskedelmi áruházláncoknak dolgoznak. Több tízezer ruhagyári munkás napok óta tartó erőszakos tüntetése miatt volt szükség erre.

A bangladesi rendőrök gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták szétoszlatni a tömeget a főváros, Dakka közelében található Ashulia nevű ipartelepen. A munkások barikádokat emeltek az utcákon és ruhákat szállító teherautókat gyújtottak fel. A dolgozók az eddigi 25 dolláros (5600 forintos) minimálbér helyett 70 dolláros (16 ezer forintos) havi fizetést követelnek.

A leállított 700 üzemben összesen körülbelül 800 ezer embert alkalmaznak, akik közül több tízezren demonstrálnak. A ruhagyári munkások tüntetései hétvégén kezdődtek, és négy napja tartanak Bangladesben.

A gyárak számos nyugati kereskedőhálózatnak szállítanak ruhát, például a H&M, a Tesco, a Carrefour, a Metro, a Tommy Hilfiger, a GAP és a Levi Strauss számára.