Vágólapra másolva!
A piaci bizonytalanságok és az iráni atomprogramomról szóló hírek felfelé hajtják az arany árfolyamát - olvasható többek között a külföldi lapokban. Ezekből kiderül továbbá hogy a Toyota újabb visszahívást rendelt el és a G20 vezetői megállapodtak a deficitcsökkentésről.
Vágólapra másolva!

A Toyota részvényei veszítettek értékükből a hétfői tokiói kereskedésben, miután az autógyár bejelentette, 17 ezer Lexus 250h hibridmeghajtású autót kell visszahívni - írja a Marketwatch.

A japán cég azzal indokolta a lépést, hogy az érintett modellek töréstesztjeinél üzemanyag-szivárgás tapasztalható. A Toyota mérnökei vizsgálják a probléma eredetét.

Csökkentenék a hiányt

A G20-ba tartozó országok torontói csúcstalálkozóján a felek megállapodtak az államháztartási hiányszámok csökkentéséről - derül ki a BBC összeállításából. Stephen Harper kanadai miniszterelnök közölte a vezető országok megegyeztek abban, hogy a költségvetési deficit mértékét igyekeznek három éven belül a felére csökkenteni. Emellett az országoknak 2016-ig stabilizálniuk kell a költségvetési hiányt vagy csökkenő hiánypályát kell kialakítaniuk.

A G20 vezetői a tanácskozáson egyetértettek abban, hogy a világgazdaság helyzete még mindig törékeny és több országban a munkanélküliség elfogadhatatlanul magas - olvasható a Bloombergen. A cikkből kiderül továbbá,, hogy a G20-vezetők szerint a fellendüléshez elengedhetetlen a hiány csökkentése, ezzel pedig vissza lehet szerezni a befektetők bizalmát.

Az iráni hírek miatti is drágul az arany

A Reuters híre szerint a G20 találkozó nem nyugtatta meg teljesen a befektetőket, vagyis még mindig érzékelhető a bizonytalanság a világpiacokon. Problémát okoz az is, hogy a CIA információi szerint Iránnak két atombomba előállításához elegendő uránja van.

Ebben a helyzetben a befektetők a legbiztonságosabbnak tartott célpontok felé veszik az irányt, ennek eredményeként az arany árfolyama emelkedett. David Moore, egy ausztrál bank árupiaci szakértője szerint az Európában látható fiskális gondok, a hosszú távú inflációs kilátások mind az arany drágulását segítik elő. Wang Tao technikai elemző szerint az aranyárfolyam lendületben van, szerinte a június 21-én elért 1264 dolláros csúcsot is megdöntheti az árfolyam. Hétfőn reggel egyébként 1255 dollárnál járt a kurzus