Csányi: Nem lehet áthárítani az emberekre a bankadót

Vágólapra másolva!
Nem volt téma a bankadó Orbán Viktor bejelentése szerint azon a csütörtöki találkozón, ahol a kormányfő az MLSZ új elnökével, az OTP Bankot vezető Csányi Sándorral találkozott. Csányi a megbeszélés után azt mondta, hogy a bankadót nem lehet áthárítani az emberekre, ő pedig nem volt részese a sikertelen egyeztetési folyamatnak.
Vágólapra másolva!

"Sikeres és jó hangulatú megbeszélést akartunk folytatni, így nem" - így válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök arra a kérdésre, hogy beszéltek-e Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával a bankadóról a csütörtöki megbeszélésükön. A kormányfő a bankárral mint a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökével találkozott (Csányit kedden választották meg MLSZ-elnöknek).

Orbán elmondta, hogy folyamatos az egyeztetés az IMF-fel, a Költségvetési Tanács véleményével ellentétben pedig szerinte pozitív lesz a bankadót is tartalmazó, június elején bejelentett 29 pontos akcióterv szaldója. A kormányfő szerint a költségvetéssel kapcsolatban van azonban két bizonytalansági tényező: a "csontvázak" és az árvíz. Utóbbi komoly tétel, "vigasztalanul magas számokat hallok" - mondta Orbán, aki szerint erre az évre nincs lehetőség változtatásra a költségvetésben.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy szerinte 2011-ben és 2012-ben már nagyobb lesz a mozgástér, ezért tudják majd akkor kivezetni a bankadót is.

Csányi: Az OTP kibírja

Csányi azt mondta, hogy nem volt részese a sikertelen egyeztetési folyamatnak, "olyan helyen volt, ahol még térerő sem volt". A bankár szerint a különadó "nem teljesen igazságos", mert vannak ágazatok, amelyek nagyobb megtérüléssel dolgoznak, mint a bankok, és lényegesen magasabb a mértéke, mint az Európában megszokott.

"Nem örülünk neki, de az OTP tőkemegfelelése elbírja, a bank emiatt nem csökkenti az aktivitását. Kizártnak tartom, hogy át lehessen hárítani az emberekre a bankadó terheit, annak jelentős részét a bankok viselik" - mondta Csányi, aki szerint a többi banknak el kell dönteni, hogy pótolja-e a tőkét, amit a bankadó elvon, mert ha nem, akkor ez visszavetheti a hitelezést, ezáltal a magyar gazdaságot. "Elszomorító a bankadó" - fogalmazott a bankvezér.

Több kritika érte a bankadót

A bankadó tervét több kritika is érte az utóbbi napokban. Szerdán a Költségvetési Tanács adott ki közleményt, amiből az derül ki, hogy a szervezet szerint nem reális a kormány azon terve, miszerint a bankadót nem hárítják át a bankok az ügyfeleikre. A tanács szerint az adóból a bankokra eső 130 milliárd forintból mintegy 80 milliárd forintot meglévő ügyfélkörükre hárítanak át majd a bankok és takarékszövetkezetek, a lakossággal szembeni erős banki alkupozíció miatt pedig az áthárított különadó legnagyobb része, mintegy 50 milliárd forint a lakosságot fogja terhelni.

Június végén az Európai Bankszövetség elnöke írt levelet a kormányfőnek, hogy a bankadó-tervezet diszkriminatív, majd pedig Farkas Ádám, a PSZÁF azóta már lemondott elnöke a túlzottan magas, vagy túl hosszú ideig alkalmazott bankadó veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Az Európai Központi Bank monetáris tanácsának tagja, Ewald Novotny is kiritizálta a tervet, nyugati bankok pedig a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) vártak segítséget a szerintük aránytalan és a magyar gazdaság stabilitását aláásó elvonás ellen.

Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa bírálta a bankadó tervét, mert szerintük az rontja az ország növekedési potenciálját és veszélyezteti a gazdaság stabilitását.