Megszállta a német ügyészség egy svájci bank irodáit

Vágólapra másolva!
A svájci Credit Suisse nagybank irodáiban vizsgálódik a német ügyészség az iltitkolt jövedelmek után kutatva. Nemcsak a német adócsalók, hanem a nekik esetleg segítő banki alkalmazottak is bajba kerülhetnek a német hatóságok nyomozása során.
Vágólapra másolva!

Százötven ügyészségi nyomozó jelent meg szerdán 13 német város Credit Suisse-irodáiban, a német adócsalók elleni nyomozáshoz gyűjtve adatokat - jelentette a Reuters düsseldorfi ügyészségi forrásokra hivatkozva.

Az ügy előzménye, hogy az év elején ismeretlenek 2,5 millió euróért megvételre ajánlottak a német államnak egy CD-t, melyen állításuk szerint közel 1500 német adófizető svájci bankszámlákon lévő eltitkolt jövedelméről szerepelnek adatok.

A svájci tiltakozás ellenére Németország megvásárolta az adatokat, és az adóhatóság márciusban a Credit Suisse 1100 német ügyfele ellen indított adóvizsgálatot. Előtte azonban több mint 10 ezren éltek a felajánlott amnesztia lehetőségével: befizették a kamatokkal növelt közterheket, így megúszták a büntetést.

A svájci bank irodáiban most kezdődött vizsgálódás elsődleges célja annak tisztázása, hogy a Credit Suisse munkatársai érdemi és tudatos segítséget nyújtottak-e az adóelkerüléshez.

Hasonló eset történt 2008-ban is, amikor egy liechtensteini pénzintézettől lopott adatokért fizetett a német állam. Akkor kevesebben buktak le, de olyan nagyhalak akadtak köztük, mint az állami postavállalat vezetője, Klaus Zumwinkel.

Becslések szerint a német állampolgárok által svájci bankszámlákon tartott pénz összege eléri a 200 milliárd eurót.