Belengette a forintkamat megemelését az MNB

Vágólapra másolva!
Hétfőn az 5,25 százalékos kamat tartásáról döntött az MNB monetáris tanácsa, a jegybank közleményében pedig megjelent a hétvégén az elemzők által már felvetett kamatemelés lehetősége is. Az MNB sajnálattal vette tudomásul, hogy az IMF és EU hitelmegállapodás felülvizsgálatának lezárását elhalasztották.
Vágólapra másolva!

"A kockázati felárak tartós megemelkedése az irányadó kamat emelését teheti szükségessé" - ezzel a mondattal zárul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának hétfői közleménye, amit azután adtak ki, hogy 5,25 százalékon hagyták a jegybanki alapkamatot.

A kamatemelés lehetőségét felvető jegybanki közlemény összhangban van azzal, hogy az IMF-es és uniós hiteltárgyalások sikertelensége és a forint hétfő reggeli esése miatt az [origo]-nak nyilatkozó elemzők már a hétvégén sem tartották kizártnak, hogy a jegybank lépni fog a magyar deviza védelmében, azaz megemeli a kamatokat (erről itt olvashat részletesen). A kamatemelés valószínűségét ezzel együtt csökkentette, hogy a forint ugyan hétfőn reggel valóban komoly eséssel kezdett, de innen nem gyengült tovább a magyar pénz.

"Ez az egy javaslat volt a monetáris javaslat előtt, és egyhangúlag döntöttünk a tartásról" - mondta Simor András, az MNB elnöke a kamattartó döntés után. Simor szerint a viszonylag pozitív inflációs képet árnyalja, hogy a forint árfolyama gyengébb, mint amivel az MNB számolt a májusi inflációs jelentésében. "Jó hír, hogy a bérek az infláció szempontjából jól alakultak a prémiumok visszafogása miatt. A rendszeres bérek növekedése is lelassult, ráadásul a foglalkoztatás a versenyszférában növekedett" - mondta Simor.

Reggel nagyot esett a forint

A kamatdöntés előtt feszült volt a hangulat a devizapiacon, mert a hétvégén az IMF és az EU tárgyalódelegációja felfüggesztette a tárgyalásokat a magyar kormánnyal. A bizonytalan tárgyalások miatt a befektetők hétfőn lejtőre küldték a forintot, az euró árfolyama a pénteki kurzushoz képest közel 10 forinttal emelkedett hétfőn reggel.

A jegybank döntése után, néhány perccel délután fél 3 előtt az eurót 288,60 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, ami gyakorlatilag megegyezett a reggeli árfolyammal, de közel tíz forinttal meghaladja a pénteki szinteket. A kamatdöntés után a dollárért közel 222,70, a svájci frankért pedig több mint 212,60 forintot kellett adni, vagyis a pénteki délutáni szinthez képest a két külföldi deviza 6, illetve 4 forinttal drágult.

Sajnálja az MNB az IMF-es halasztást

Az MNB közleménye szerint a monetáris tanács "sajnálattal vette tudomásul, hogy az IMF és EU hitelmegállapodás felülvizsgálatának lezárását elhalasztották", de "megnyugtató, hogy a kormány kinyilvánította elkötelezettségét a költségvetési konszolidáció folytatása mellett". A jegybank szerint "fontos, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyek egyszerre szolgálják a költségvetési hiány tartós mérséklését és a gazdaság növekedési potenciáljának javítását".

Az MNB szerint az inflációs kilátásokat az élénkülő külső konjunktúra és a tovább csökkenő fogyasztási kereslet kettőssége határozza meg. "Az elmúlt hónapok inflációs adatai továbbra is azt valószínűsítik, hogy a gyenge belső kereslet az előttünk álló időszakban is számottevő árleszorító hatást fejthet ki, miközben a hosszabb ideje gyengébb árfolyam előretekintve inflációs nyomást eredményezhet" - áll a közlményben.

Bizonytalan a környezet

Az Equilor brókercég kommentárja szerint azt sem lehet kizárni, hogy a piaci szereplők a következő napokban tovább "büntetik" a magyar pénzpiacot a forint eladásán keresztül, ami adott esetben akár egy rendkívüli kamatdöntő ülés keretében meghozott kamatemelésről szóló döntést is eredményezhet.

"A múlt héten publikált inflációs és béradatok ugyan kifejezetten kedvezőek voltak az inflációs kilátásokat illetően, azonban a fiskális politikát, és ennek kapcsán az IMF szerepvállalást övező bizonytalanságok miatt egyelőre nincs realitása a további kamatcsökkentésnek" - kommentálta a jegybanki döntést Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője, aki szerint az IMF-fel való megállapodás hiányában a piac feltehetően nagyobb forint és állampapírpiaci hozamkilengésekkel reagál majd a különböző hírekre.

"A külső környezet rendkívül bizonytalan, a hangulat gyorsan változhat, hirtelen gyengülés esetén a piac lépésre kényszerítheti a kormányt, mint ahogy azt például Romániában láttuk" - mondta az elemző, aki szerint az MNB csak legvégső esetben nyúlna a kamatemeléshez, ehhez feltehetően pánikszerű forint és állampapír eladásokat kellene látnunk (az IMF és Bukarest közötti vitáról itt olvashat részletesen).

Megosztott volt a piac

A Reuters a tárgyalások megszakítása előtt, múlt csütörtökön közzétett előrejelzése szerint a megkérdezett közel harminc makroelemző egyöntetűen a kamat tartását jósolta. A kamat jövőbeni alakulását azonban már eltérően ítélték meg az elemzők, a többség arra számított, hogy addig 5 százalékra csökken a kamat, hatan azonban a jelenlegi kamat tartását valószínűsítik; két elemző szerint 4,75 százalékra csökkenhet a kamat, egy előrejelzés pedig 4,5 százalékos év végi kamatszinttel számolt.

Az elemzők akkor közölték, hogy kamatcsökkentés a nemzetközi befektetői hangulat és az IMF-fel és az EU-val való megállapodástól függ. A nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalások fontosságára hívták fel a figyelmet pénteken publikált elemzésében a Barclays londoni pénzintézet elemzői is.

Az MNB is téma volt

A szombaton felfüggesztett tárgyalásokon az Európai Unió küldöttsége arra kérte a magyar kormányt, tartsa tiszteletben a központi bank, illetve annak működésének teljes függetlenségét, a jegybank és a kormány közötti konfliktus volt az egyik ütközési pont a felek között.

A jegybanki függetlenség tiszteletben tartására azért szólították fel a kormányt a brüsszeli diplomaták, mert a választások óta feszült a viszony az MNB és a kormány között. A kormány vezető politikusai többször támadták Simor András jegybankelnököt, emellett a kabinet az Európai Központi Bank (EKB) rosszallása ellenére csökkenteni akarja a jegybanki vezetők fizetését - Simor esetében több mint 8 millió forintról menne le 2 millió forintra a havi bér.

Áprilisban szakadt meg a kamatcsökkentési sorozat

A magyar jegybankárok legutóbb április végén, a választások második fordulójának másnapján csökkentették 25 bázisponttal 5,25 százalékra a kamatszintet, hasonlóan alacsony rátára a rendszerváltás óta nem volt példa.

Az akkori döntéssel befejeződött a tavaly július végén kezdődött kamatcsökkentési sorozat, azóta ugyanis rendre tartásról döntött a monetáris tanács.