Rogán szerint csak egy hónapra emelkednek a törlesztők

Vágólapra másolva!
A devizahitelesek problémája arra vezethető vissza, hogy 2005-ben senki nem figyelmeztette őket az árfolyamkockázatra - mondta az [origo]-nak Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, aki szerint az euróárfolyam több mint tíz forintos hétfői megugrása csak rövid ideig lesz érezhető.
Vágólapra másolva!

"A devizahitelesek terheit nem ez a tíz forint határozza meg, hanem az, hogy 2005-ben senki nem figyelmeztette őket az árfolyamkockázatra" - mondta az [origo]-nak Rogán Antal fideszes képviselő, a parlament gazdasági bizottságának elnöke arra kérdésre, hogy hogyan segítik meg most a devizahiteleseket, hogy az IMF-delegáció kivonulása után több mint tíz forintot gyengült a forint euróval szembeni árfolyama a pénteki 278-as szinthez képest.

Rogán szerint ez a mostani gyengülés legfeljebb egyhavi törlesztőrészletben érződik majd. A fideszes politikus az [origo]-nak újból elmondta azt is, hogy a devizahitelesek problémáit hosszú távon kezelik, és őszre felállítják a fizetésképtelenné vált devizahiteleseket megsegítő Nemzeti Eszközkezelőt Társaságot.

Délután 4 óra körül 291,80 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, ami 2-3 forinttal haladja meg a reggeli árfolyamot, több mint 10 forinttal múlja felül a múlt pénteki kurzust és egyéves mélypontnak felel meg.

A dollár árfolyama a pénteki 218 forintról 224, a svájci franké pedig 208 forintról 214 forintra változott. A svájci frank gyengülése elsősorban a devizahitellel rendelkező háztartások számára jelent problémát, mert a forintgyengülés miatt nagyobb törlesztőrészlettel kell számolniuk. A svájci frank drágulásának hatásairól szóló cikkeinket itt olvashatja el.

Már hétfőn reggel nagyot zuhant a forint, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió képviselői a hétvégén úgy utaztak haza, hogy nem tudtak megállapodni a magyar kormánnyal a hitelegyezményről. Délelőtt 288-289 forint körül mozgott az euró árfolyama, majd a magyar jegybank 5,25 százalékos kamatot változatlanul hagyó döntése után újból gyengülni kezdett a forint.