Taktikai okból vonta vissza a kormány a "lex Járait"

Vágólapra másolva!
A banki különadóról is rendelkező törvénycsomag zárószavazása előtt az Országgyűlés megszavazta azt a módosító javaslatot, amely törölte a törvényből a mások mellett a Járai Zsigmondhoz köthető biztosító bankadómentességét. Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke az [origo]-nak a szavazás előtt azt mondta, azért kerül ki a törvényből a hat cégnek kedvező passzus, mert félő, hogy túl sok kivételbe nem menne bele az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

Attól tartott a kormány, hogy a takarékszövetkezetek, a pénzügyi közvetítők és a biztosítási piac új belépői számára a bankadó alól biztosított mentesség együtt "nem menne át" az Európai Bizottságon, és az első két kört mindenképpen meg akarja védeni - ezzel indokolta az [origo] kérdésére Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, hogy kivette a kormány a bankadóról szóló törvényjavaslatból a "lex Járaiként" elhíresült, néhány biztosítót az adófizetés alól mentesítő félmondatot.

Az erről szóló módosító javaslatot csütörtökön, a zárószavazás előtt néhány órával nyújtotta be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A törvény eredeti változatához elsőként éppen Rogán Antal nyújtott be olyan módosítót, amely szerint a tevékenységi engedélyüket 2007. június 1-je után megszerző biztosítóknek nem kellene különadót fizetni. Rogán később ezt visszavonta, de a fideszes képviselők a költségvetési és számvevőszéki bizottságon keresztül egy ezzel tartalmilag megegyező módosító javaslatot nyújtottak be, mely bekerült az egységes törvényjavaslatba. Ezt vette ki Matolcsy mostani módosító javaslata.

A 2007-es dátum hat biztosítónak kedvezett volna. A javaslatot azért emlegették "lex Járaiként", mert a hat egyike a Fidesz-közeli személyiségek - többek között Járai Zsigmond korábbi pénzügyminiszter, Martonyi János volt és jelenlegi külügyminiszter, Szapáry György miniszterelnöki főtanácsadó - által fémjelzett CIG Pannónia Biztosító.

Rogán Antal tudósítónknak a szavazás előtt, a parlamentben azt mondta, a fideszes képviselők valójában azért tartottak ki az új biztosítók mentesítése mellett, mert attól féltek, ha rájuk is kivetik a bankadót, ezzel "három évre lezárják a biztosítási piacot". A frakció azonban elfogadta a kormány álláspontját, melynek alapján az csütörtök délutáni ülésén úgy döntött, hogy az új biztosítók is kötelesek fizetni az adót. Rogán hozzátette, a képviselőcsoport továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy "az új belépőket valamilyen formában megsegítsék", de részleteket erről nem mondott.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az [origo]-nak pár napja adott interjújában azt mondta, a "hazai vagy nemzeti érdekkörben" lévő vállalatoknak akarnak kedvezni. A hat érintett biztosítóból valójában csupán kettő, a Járai-féle és a Wáberer-csoporthoz köthető Wabard van magyar többségi tulajdonban.

Csütörtök reggel Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője még azt mondta, hogy a kormány nem lép vissza a "lex Járaitól".