Elkezdett hatni a felügyelet devizahiteles árfolyamterve

Vágólapra másolva!
Átmeneti jelleggel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középárfolyamán törleszthetik esedékes havi részleteiket az MKB Bank svájci frank alapú hitellel rendelkező, szerződésszerűen teljesítő ügyfelei - közölte szerdán a pénzintézet. A PSZÁF egy hónapja vetette fel ezt a lehetőséget, a héten az előterjesztés is elkészült, de jogszabály még nem szól a törlesztési árfolyamról.
Vágólapra másolva!

A jegybanki középárfolyamot alkalmazza a havi törlesztőrészlet elszámolásakor az MKB Bank mindazon, svájci frankban nyilvántartott hitellel rendelkező ügyfeleinél, akik szerződésszerűen eleget tesznek törlesztési kötelezettségeiknek - derül ki a pénzintézet szerdai közleményéből.

Az akciós jellegű, legfeljebb ez év végéig tartó árfolyamengedmény mindaddig érvényes, míg a svájci frank legalább öt egymást követő munkanapon keresztül nem lesz olcsóbb 175 forintnál. Ez esetben ugyanis a bank visszatér a hitelszerződésben rögzített kereskedelmi deviza eladási árfolyam alkalmazásához.

Az akció kifejezetten a szerződésszerűen teljesítő ügyfeleknek szól, nem vonatkozik tehát az elő- és végtörlesztésre, valamint a késedelmes tételek elszámolására,.

A jegybanki középárfolyamon való törlesztés lehetőségét egy hónappal ezelőtt vetette fel Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke, aki szerbiai példára hivatkozva azt mondta, hogy ezzel átláthatóbbá és olcsóbbá lehetne tenni a devizahiteleket. Az árfolyamválasztásnak a mindennapokra is komoly hatása lehet, a bankokban alkalmazott és a jegybanki jegyzések közötti pár forintos árfolyameltérés ugyanis évi szinten akár több tízezer forintot is jelenthet (erről itt olvashat részletesen).

Hétfőn a felügyelet azt közölte, hogy el is küldte részletes szakmai javaslatát a Nemzetgazdasági Minisztériumnak arról, hogy a lakossági devizahitelek esetében a bankok az átváltáskor a jegybank hivatalos devizaárfolyamát, vagy saját középárfolyamukat alkalmazzák.