Csányi Sándor: Nem volt szerencsés a devizahitelek betiltása

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok bevonása nélkül aligha lehet megoldani a bajba jutott adósok helyzetét - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank első embere a Napi Gazdaságnak. A benkvezér elmondta továbbá, hogy a sokat bírált jenhitelek esetében a legalacsonyabb a nem fizetők aránya. Az OTP Bank a jövőben kelet felé kíván terjeszkedni és jövő nem kizárt az osztalékfizetés - tette hozzá Csányi.
Vágólapra másolva!

"Minden, a nem fizető adósok állami védelméről szóló általámosító kormányzati megszólalás csökkenti a fizetési hajlandóságot" - mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

A bankvezér szerint alaposan végig kell gondolni, milyen segítséget kell nyújtani az adósoknak. Sok településen az önkormányzatoknak és a bankoknak közösen kellene megvizsgálniuk, kik azok az adósok, akiknél rendezni lehet a fizetőképességet. Ezzel párhuzamosan meg kell határozni azt a kört, akiknél a szándék sincs meg a törlesztésre - tette hozzá.

Önkormányzatok nélkül nem megy

Csányi Sándor közölte: "Az adósok megsegítése az állam, a helyi önkormányzatok és a bankrendszer közös feladata. Az alapelv - a saját hibájukon kívül bajba jutottakon segíteni - nemes, de a megvalósítás mikéntje sok kérdést vet fel. Az önkormányzatok szerepvállalása nélkül aligha lehet megoldani a kérdést". Az elnök-vezérigazgató nem tud arról, hogy az OTP Bank részt venne az adósok megsegítését célzó előkészítő munkában, de nem is tartja kizártnak, hogy érkezett megkeresés ebben az ügyben.

A devizahitelezés júliustól érvénybe lépett korlátozásával kapcsolatban Csányi Sándor azt mondta: "Minden hitelnek van kockázata. Némi leegyszerűsítéssel a devizaalapú hiteleknek az árfolyamok, a forinthiteleknek a kamatok terén. Ha ne adj isten meginogna az ország gazdasági helyzete és elszállnának a forintkamatok, a nemzeti valutában való hitelezésről is lemondhatnánk? Úgy vélem nem volt szerencsés az ingatlanfedezetű devizahitelek generális betiltása, én megtartottam volna az euróalapú hiteleket, természetesen megfelelő feltételek, péládul magasabb saját erő mellett". Csányi szerint az euróalapú hitel természetes igény, főleg hosszabb távra; tekintettel arra, hogy az eurózóna felé tart Magyarország.

A svájcifrank- és jenhitelekkel kapcsolatos kérdésre a bankvezér azt mondta: "A sok okos szakértő által előszeretettel bírált, jenhitelként megismert négydevizás (euró, dollár, japán jen, svájci frank) világhitelnél a legkisebb a késedelmesen fizetők aránya, az ügyfelek a termék összetettsége miatt alaposabban átgondolták a kockázatokat".

Arccal keleti térség felé

Csányi Sándor az OTP jövőjével kapcsolatban közölte, "három éve nem fizettünk osztalékot, miként sok más bank sem. Ha a magyar gazdaság helyzete stabil, a tőkemegfelelésünk magas és nem látunk olyan akvizíciós célpontot, amely jelentős tőkét igényelne, akár már 2011-ben osztlékfizetési javaslatot terjeszthet az igazgatóság a közgyűlés elé". Az OTP Bank első embere a terjeszkedésről szóla azt mondta, hogy elsősorban keleti célpontokat vizsgálnak.

"Az egykori FÁK-országok - például Azerbajdzsán, Kazahsztán - mellett Afrika és a távolabbi Ázsia, péládul Vietnám is szóba kerülhet" - fogalmazott Csányi és hozzátette: míg korábban univerzális bankokat kerestek, most a nagyobb piacokon akár kisebb, egy-két területre specializálódott társaság is célkeresztbe kerülhet.