Nőtt a román költségvetési hiány

Vágólapra másolva!
Románia első hét havi költségvetési hiánya 3,9 százalékra rúg, miközben az első hat hónapban még csak 3,4 százalék volt. Elemzők szerint azonban még ez sem biztos, hogy a valós helyzetet fejezi ki, mert a román állam több kisvállalkozásnak is tartozik. Ezeket a kifizetéseit lpedig lehet, még tovább halasztja annak érdekében, hogy teljesíteni tudja az IMF-hitel feltételéül előírt hiányt. 
Vágólapra másolva!

Románia első hét havi költségvetési hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékra ugrott azok után, hogy az első félévben csupán 3,4 százalék volt, derül ki a román pénzügyminisztérium pénteken közzétett jelentéséből. A deficit 20 milliárd lejt tett ki.

A Nemzetköz Valutaalap (IMF) által nyújtott 20 milliárd euró értékű mentőcsomag további részleteinek folyósítása a kormány által vállalat 6,8 százalékos éves GDP-arányos költségvetési hiány teljesítését követeli meg.

A román elszámolási rend szerint számított pénzforgalmi adat nem tartalmazza az állam késedelmes kifizetéseit, amelyekkel a kisvállalkozásoknak tartozik, így elképzelhető, hogy a kormány később több állami kifizetést fog visszatartani annak érdekében, hogy teljesíteni tudja az IMF feltételeit, amely szintén a pénzforgalmi deficitre vonatkozik.

"Látva a júliusi állampapír-eladási gondokat, és figyelembe véve, hogy az IMF arra kérte a kormányt, hogy fizessen ki mintegy 2 milliárd lejnyi hátralékot, úgy gondolom, hogy a hiány mutató nem tükrözi a költségvetés valódi helyzetét" - idézte a Reuters Nicolaie Alexandru-Chidesciuc az ING bank elemzőjét.

Más elemzők arra mutatnak rá, hogy miközben a kifizetési kötelezettségek visszatartása segíti a pénzforgalmi hiánycél teljesülését, mélyíti a recessziót, hiszen forrásokat von el a vállaltoktól és a háztartásoktól.

Az már korábban kiderült, hogy a román kormány nem tudja teljesíteni egy, az Európai Unióval kötött megállapodásában szereplő negyedéves kifizetési hátralék célszámokat.