Magyarország is bedőlhet a harvardi professzor szerint

Vágólapra másolva!
Egy neves harvardi professzor szerint Magyarországon sem múlt még el az államcsőd veszélye. Bár szerinte nem lehet megmondani, hogy mely országok költségvetése bukhat el, a potenciális bedőlők közt Magyarországot is megemlítette.
Vágólapra másolva!

A Harvard University professzora, Kenneth Rogoff szerint több kelet-európai ország is csődbe mehet a elkövetkező két-három évben, és ezek egyike lehet Magyarország is - derül ki a világhírű közgazdász által az osztrák Profil magazinnak adott interjúból, amit a Bloomberg ismertetett.

Rogoff szerint nem minden állami költségvetés éli majd túl a mostani konszolidációs időszakot, és bár azt nem lehet most megmondani, hogy pontosan mely országok mennek majd csődbe, de a potenciális bedőlők között van Ukrajna, Románia és Magyarország is.

A közgazdász szerint Ausztria a térségben kialakított szoros kapcsolatok miatt komolyan megérezheti az esetleges csődöket.

Rogoff korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdászaként dolgozott, jelenleg pedig az egyik legismertebb amerikai egyetem, a Harvard professzora.

A hazai államcsőd lehetőségéről szóló politikusi nyilatkozatok korábban komoly pénzügyi hatással jártak. Kósa Lajos június elején megemlítette egy debreceni konferencián, hogy Magyarország közel áll az államcsődhöz és könnyen az összeomlás szélére került Görögország sorsára juthat.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az esemény utáni másnap olyan nyilatkozatot tett, amelyben megerősítette Kósa szavait. A görög példa és az államcsőd említese után komoly forintesés következett a piacon, amely után csak lassan tért vissza az árfolyam a nyilatkozat előtti szintre.