A német jegybank megválna a bevándorlókat kritizáló tagjától

Vágólapra másolva!
A német jegybank elnöksége egyhangúlag úgy határozott, hogy megválik az utóbbi időben rasszista kijelentéseket tevő tagjától - írta csütörtökön a Berliner Zeitung. A bankár a muzulmán bevándorlók német társadalomba való beilleszkedésének problémáját veszélyesnek tartja - az eset nagy vihart kavart Németországban.
Vágólapra másolva!

A fővárosi újság értesülése szerint már csupán annak eldöntése van hátra, hogy milyen módon történjék a "válás" Thilo Sarrazintól. "Inkább egy borzalmas vég, mint egy vég nélküli borzalom" - mondta az újságnak egy, az ügyet jól ismerő személy Frankfurtban.

Ellentétben az egy évvel ezelőtti helyzettel, amikor egy vihart kavaró nyilatkozat nyomán a Bundesbank elnöke már egyszer le akarta váltani Sarrazint, ám kisebbségben maradt, ezúttal az elnökség mind a négy többi tagja felsorakozott Axel Weber mögött. A Berliner Zeitung szerint ennek hátterében az a megfontolás húzódik, hogy Sarrazin szerződése 2014-ig szól. Így a 65 éves bankárnak még négy éven át lehetősége volna újra meg újra reflektorfénybe kerülni és ártani a Bundesbank tekintélyének.

Sarrazin több nyilatkozatában és hétfőn megjelent könyvében azt állította, hogy a muzulmán bevándorlók csak anyagi terhet jelentenek Németországnak. A török és arab jövevények nem hajlandók beilleszkedni. Mivel alacsonyabb értelmi képességekkel rendelkeznek, mint a németek, tömeges szaporodásuk az ország elbutulását vetíti előre. Egy sajtóinterjúban pedig arra célzott, hogy egyes népek és vallási csoportok értelmi szintje genetikai okokra vezethető vissza.

A Német Szociáldemokrata Pártnak közben növekvő fejtörést okoz Sarrazin tervezett kizárása. Számos tartományi szervezetből érkeznek ugyan helyeslő reagálások, ám még több olyan, amely bírálja a lépést. Bajorországi párttagok vezérszólamát a Die Welt így foglalta össze: "Sarrazin végre kimondja, mi az ábra, hol vannak a problémák. Demokráciában élünk, nem foghatjuk be az emberek száját."

Az újság idézi Jürgen Falter mainzi politológust, aki szerint a tervezett kizárással az SPD nagy kockázatot vállal. A nyilatkozataiban és könyvében felsorolt érvek többségével ugyanis a bankár nem vétett a szociáldemokrácia alapelvei ellen. "Sarrazin messzemenően belül marad azokon a határokon, amelyeket egy pártnak el kell fogadnia" - hangsúlyozta Falter.

Sarrazin hétfőn, saját könyvének bemutatóján, tagadta, hogy rasszista indulatok vezérelnék. Szerinte a muzulmánok által megtestesített veszély nem etnikai, hanem kulturális különbségekkel magyarázható. "Nem akarom, hogy idegenek legyünk a saját földünkön" - idézi a Reuters a könyvet, melyet írója a bemutatón "nagyon kiegyensúlyozottnak" nevezett.