Az MNB szerint fordítva sülhet el a devizahitelesek mentőcsomagja

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank egyetért a Rogán Antal és Kósa Lajos által bejelentett 8 pontos, a devizahitelesek érdekeit védő csomag céljaival, ugyanakkor szerintük épp fordított hatást érne el a terv megvalósítása.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt javasolja, hogy a jövőben a fogyasztók, a hitelfelvevők számára olyan hitelt nyújtsanak a bankok, amelyet referenciakamathoz kötnek és a felára nem növelhető, vagy hosszabb (években mérhető) kamatperiódusra rögzített kamatozású termékek lesznek és ezt a szabályt a fennálló hitelállományra is alkalmazzák a bankok.

A jegybank hétfői, az MNB honlapján publikált közleményében egyúttal leszögezte: az MNB már többször jelezte a bankok erőfölénnyel való visszaélésének problémáját és kezelésének szükségességét. A bankok erőfölénye főként a hiteltermékek árazásában jelenik meg, így a jegybank úgy látja, hogy az ügyfél és a bank viszonyában ezen a ponton szükséges beavatkozni.

A jegybanki közlemény szerint a Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők által felvetett 8 pontos javaslatcsomag szándékával, azaz a bankok erőfölényének megszűntetésével és a hiteltörlesztők fokozott védelmével a jegybank egyetért. Ugyanakkor a javaslatok az ügyfél és a bank viszonyában nem a megfelelő ponton avatkoznak be, így a problémát valójában nem kezelik, sőt nem kívánt következményekkel járhatnak.

A jegybank szerint a Kósa-Rogán-féle 8 pontos javaslat kiszámíthatatlan üzleti környezetet teremtene és ronthatná az adósok hitel-visszafizetési hajlandóságát, illetve a bankok hitelezési aktivitását is szűkítheti. Ez az MNB szerint látszólag az ügyfelek érdekeit védi, valójában a hitelhez jutást nehezíti meg, vagyis éppen fordított hatása lenne.

A jegybank javaslatot tett egy olyan jogszabály megalkotására, amely megakadályozza az árfolyamrés ügyfelek számára hátrányos szélesítését, korlátozza a kamatmarzs lehetséges mértékét (betéti és hitelkamatok különbségét), illetve lehetővé teszi a devizában való törlesztést.

A 8 pontos csomag elemei

A két politikus a következő intézkedéseket javasolta a lakáshitellel rendelkezők megsegítésére:
- az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma az ügyfél számára hátrányos esetekben
- az önkényes kamatemelés tilalma a lakáshitelek esetén
- a középárfolyam kötelező alkalmazása a devizahiteleknél
- az ügyfél kérésére a hitel ingyenes előtörlesztésének lehetővé tétele
- kérelem esetén ötéves futamidő-hosszabbítás automatikus biztosítása
- a tiszta lappal indulás jogának megteremtése: az adóssal szembeni követelés a jelzálog alá vett ingatlan aktuális értékének száz százalékát nem haladhatja meg
- a tartós fizetésképtelenség beálltát követően minden büntetőkamat, késedelmi kamat, egyéb extra díj és költség felszámításának tilalma
- az igazságosság érdekében a fenti intézkedések nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlan hitelezésére