A jövőben új dátumozás jelzi a lejáratot az élelmiszereken

Vágólapra másolva!
Egy uniós szabály kötelező átvétele miatt a jövőben fokozatosan eltűnnek a magyar helyesírás szerinti minőségmegőrzésre vonatkozó dátumok az élelmiszerek csomagolásáról, helyükre a nap, hónap, év sorrend lép.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszereken eddig többféleképpen jelölték a gyártók, hogy az adott termék meddig fogyasztható. Például a 12. 03. 11. számsor két lejárati dátumot jelenthet: az egyik szerint 2012 március közepéig fogyasztható az adott termék vagy azt, hogy csak 2011 tavaszáig garantált a minőség.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a Magyarországon forgalmazott termékeken a dátum az év, hónap, nap és a nap, hónap, év sorrendet is követheti, de zárójelben utalni kell arra, hogy melyiket alkalmazta a gyártó. Ez a választási lehetőség azonban megszűnik - annak ellenére, hogy ez ellentétes a magyar gyakorlattal és a helyesírási szabályokkal is.

A hónapot ki is lehet írni

A változtatásra egy uniós szabály, illetve annak magyarországi bevezetése miatt van szükség: a jövőben nem lehet a Magyarországon megszokott sorrendben feltüntetni a szavatossági dátumokat a magyar termékeken sem. A vonatkozó EU-irányelv azt írja elő, hogy a dátum világos, kronologikus formában tartalmazza a napot, a hónapot és az évet. Ez még nem jelentené azt, hogy mindenképp szakítani kell a magyar helyesírásban elfogadott gyakorlattal, miszerint a dátumoknál az évet követi a hónap, majd pedig a nap megjelölése.

A Vidékfejlesztési Minisztérium keddi közleménye szerint a magyar helyesírási szabályoknak megfelelő jelölés mellett (év/hó/nap) a jövőben egyre gyakrabban lesz olvasható az élelmiszerek csomagolásán a nap/hónap/év sorrendben feltüntetett fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő, amely 2011. december 31-től kezdve általánossá válik. Az EU 26 tagállamaiban kizárólag a nap/hónap/év sorrendet követik, s ez alól tagállamként Magyarország sem lehet kivétel.

A gyártóknak több mint egy évük van az átállásra. A nap/hó/év szerinti jelölési mód 2011. december 31-től lesz kötelező. A 2010. július 1-jétől hatályos minisztériumi rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember) vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (10) vagy négy karakterrel (2010) tüntessék fel. Az átmeneti időszak alatt a Vidékfejlesztési Minisztérium folyamatosan tájékoztatja a fogyasztókat az új jelölési előírásokról.

Magyarország tett egy próbát

Gyaraky Zoltán, az agrártárca főosztályvezetője még januárban az [origo]-nak azt mondta: "nem nagyon van választása Magyarországnak, várhatóan a jövő év második felében életbe lép az eddigi uniós irányelvet felváltó, minden tagországra nézve kötelező rendelet, amely a nap/hónap/év sorrendet fogja előírni".

Magyarország próbálkozott azzal, hogy a készülő rendeletben lehetőség legyen arra, hogy az eddig elterjedt megjelölés maradhasson érvényben, de ezt az uniós döntéshozók elutasították.