Fellegi: Előremutató tárgyalások folynak a Malévről

Vágólapra másolva!
Előremutató tárgyalások folynak egy szakmai befektetővel a Malévről - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, aki ismét cáfolta, hogy a kormány tárgyalna a Szurgutnyeftyegazzal a cég Mol-pakettjéről.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány egy csomagban akar megállapodni az orosz vezetéssel a kétoldalú egymüttműködés kérdéseiről és ha jól haladnak a tárgyalások, ennek lezárását jelentheti novemberben egy miniszterelnöki találkozó - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy pénteki sajtóbeszélgetésen Budapesten. Vladimir Putyin orosz kormányfő csütörtökön hívta meg Orbán Viktor miniszterelnököt Moszkvába (erről itt olvashat részletesen.

A miniszter kifejtette, hogy a csomagról folyó egyeztetéseken szó van az energiapolitikáról, a Malévről, a későbbi metróépítkezésbe való orosz bekapcsolódásról, a mezőgazdasági együttműködésről, kutatói ösztöndíjakról, a széles nyomtávú vasúti pálya meghosszabbításáról.

Ismételten cáfolta, hogy a kormány tárgyalna a Szurgutnyeftyegazzal a Mol-ban való részesedésének megvásárlásáról. Egyúttal megerősítette, hogy "komoly, előremutató" tárgyalások folynak egy szakmai befektetővel a Malévről.

A Mol részvényeinek esetleges megvásárlása csütörtökön merült fel újra, délután több mint 3 százalékot ugrott a Mol részvényárfolyama a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) azután, hogy a Bloomberg hírügynökségen olyan hír jelent meg, miszerint Magyarország év végéig meg szeretné vásárolni az orosz Szurgutnyeftyegaz (Szurgut) Molban lévő 21,2 százalékos részesedését. A hírügynökség délután fél háromkor Fellegi Tamás fejlesztési minisztert idézve jelentette be a magyar olajtársaság legnagyobb egy kézben levő pakettjének eladását, és azt is közölte, hogy a miniszter szerint a transzakció kifizetéséhez szükséges tőkét a kormány a piacról képes lesz finanszírozni. A miniszter úgy nyilatkozott, hogy a részesedés megszerzése hasznos lenne az állam számára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a tőzsde zárása után közleményt adott ki, amelyben helyreigazításra kérte a Bloomberget. A minisztérium szerint a hírügynökség tévesen közölte Fellegi Tamás szavait, a miniszter ugyanis csak azt mondta, hogy a magyar és az orosz fél "komplexen kívánja kezelni az energetikai szektor kérdéseit, ennek kereteit lehetőség szerint - a miniszterelnöki csúcstalálkozó függvényében - az év végéig kívánják rögzíteni".