A G20 megállítaná a leértékelési versenyt

Vágólapra másolva!
Ha konkrét számokban nem is, de abban megállapodtak a G20-csoport hétvégi tanácskozásán, hogy "megakadályozzák a valuták leértékelési versenyét". A Nemzetközi Valutaalap eddig legnagyobb reformjának a feltörekvő piaci országok a nyertesei - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A "valuták leértékelési versenyének megakadályozásában" állapodtak meg a G20-as országok képviselői a Dél-Koreában tartott kétnapos csúcstalálkozójuk végén. A csatározás helyett a jóhiszeműségen alapuló nemzetközileg elfogadott normák szabályozásában bíznának, semmint a ki nem kényszeríthető szankciókban - foglalja össze a pénzügyminiszterek találkozójának eredményét a Wall Street Journal.

A homályos megfogalmazás egyaránt mutatja a G20 erejét és korlátait, mely közel hozta egymáshoz a világgazdasági irányítóit - írja a lap. Képes volt egy asztalhoz ültetni Kínát (mely alulértékeli valutáját, hogy támogassa az exportot), másrészt az USA-t, mely a pénzügypolitikájával próbálja a dollár árfolyamát lenyomni. A két fő vitázó, valamint a többi ország egyetértett legalább abban, hogy "tartózkodnak a valuták leértékelési versenyétől, és jobban a piac által meghatározott árfolyamrendszerek felé haladnak".

Annak ellenére, hogy nem sikerült megállapodni egy pontos mutatószámban (amit korábban az Egyesült Államok javasolt - tudniillik, hogy a folyó fizetési mérleg hiányát valamint a többletet a GDP 4 százaléka alá vigyék le), a miniszterek egyetértettek abban, hogy az intézkedés jó tárgyalási alap lehet a jövőre nézve. A Nemzetközi Valutaalapot választották bírónak. Kína már az első tárgyalási napon közölte, hogy nem fog egyetérteni egy olyan zárónyilatkozattal, amely arra kötelezi az egyes államokat, hogy korlátozzák folyó fizetési mérlegük hiányát vagy többletét, illetve semmilyen más szabályozással sem a devizapolitika területén.

Az USA bízik Kínában, a piac szerint a "nyelv nem elég"

A piac első reakciója a megegyezéssel kapcsolatban nem volt túl lelkes: "a nyelv nem elég erős ahhoz, hogy rávegyen bármire bárkit" - idézte a Goldman Sachs elemzőjét a Wall Street Journal.

Az amerikai pénzügyminiszter, Timothy Geithner azonban arra számít, hogy Kína megengedi a jüan erősödését, mert a politikusai megértették, hogy ez szükséges mind a hazai növekedéshez és a világgazdaság stabilitásához - mondta a Timothy Geithner a Bloombergnek a csúcstalálkozó után. "Felismerték, hogy ez fontos a világnak"- mondta Geithner.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint az amerikai képviselőház nem szavazza majd meg a kínai valutatörvény néven elhíresült javaslatot a hétvégi csúcstalálkozó után.

A feltörekvő országok az IMF-reform nyertesei

A Nemzetközi Valutaalap reformjáról állapodtak meg dél-koreai találkozójukon a vezető országok pénzügyminiszterei, nagyobb beleszólást engedve a fejlődő országoknak - írja a BBC News Online.

A G20-as csúcson megállapodtak abban, hogy a szavazatok mintegy 6 százalékával elmozdulnak a leggyorsabban növekvő fejlődő országok irányába. Ezek az országok több széket kaptak az IMF igazgatóságában, ezzel párhuzamosan Európa 2 széket veszített. Az Egyesült Államoknak a legfontosabb döntéseknél továbbra is vétója van.

Kína a reform nyomán a szervezet 3. számú tagja lesz (az eddigi 6. helyről előrelépve), míg India az IMF 8. legnagyobb tagjává lesz. A felzárkózó piacok együttesen 42,29 százalékos súllyal szerepelnek a reform értelmében az IMF új kvótarendszerében.