Selmeczi: Nem a magánpénztárakat támadja a kormány

Vágólapra másolva!
Egy szerdai rádióműsorban nyilatkozva tagadta a kormányfő nyugdíjvédelmi megbízottja, hogy a kormánynak a nyugdíjrendszer átalakítását célzó intézkedései a magánpénztárak ellen irányulnának. Azt ígérte, egy év múlva a tervek minden részlete ismert lesz, az helyes választásra pedig mindenkinek egyénileg kell "ráéreznie".
Vágólapra másolva!

Szó sincs arról, hogy a magán-nyugdíjpénztárak ellen intézett volna támadást a kormány, a tisztán állam rendszerbe való visszalépés tervezett megteremtése kizárólag azt a célt szolgálja, hogy visszaadják a választás szabadságát - mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerda este, at Inforádió Aréna című műsorában.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök két hete bejelentette a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak 14 hónapig tartó elvonását, egy névtelenséget kérő kormányzati forrás azt mondta az [origo]-nak, hogy "direkt államosításra nem kell számítani, de nem lesz nehéz olyan feltételeket teremteni a visszalépéshez, hogy gyakorlatilag mindenkinek megérje, így a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer magától is megszűnhet".

Selmeczi azt is mondta a műsorban: a kormány egy évet kér arra, hogy a tagdíjak ideiglenes elvonása miatti kompenzáció részleteit, illetve az átlépés pontos feltételeit kidolgozza. Nem adott egyértelmű választ arra, mi alapján állítják, hogy senki sem járhat rosszul a visszalépéssel, ha nem ismert a pénztárak jövőbeni hozama. Arra a kérdésre, hogy miként lehet kiszámolni, ki, melyik rendszerrel jár jobban, azt válaszolta: "ezt egyénileg kell kikalkulálni, rá kell érezni".

Az állam kellően erős ahhoz, hogy az esetleges későbbi gazdasági válságok hatásait kivédje, arra pedig nem lehet kötelezni az embereket, hogy lépjenek be egy olyan rendszerbe, amely kockázati elemet tartalmaz - jelentette ki Selmeczi Gabriella.