A várakozásoknál jobban élénkíti a gazdaságot a Fed

Vágólapra másolva!
Hatszáz milliárd dollár értékű mennyiségi monetáris enyhítést jelentett be két napos ülése után az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán. A program értéke összességében 100 milliárd dollárral meghaladja az elemzői várakozásokat. A Fed kész további kötvényeket is vásárolni, amennyiben a gazdaság továbbra is gyengélkedni fog.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi bankrendszer, a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) kedd-szerdai ülését követő tájékoztatójában jelentette be gazdaságösztönző célú mennyiségi monetáris enyhítő intézkedéseinek részleteit.

A gazdaságösztönző program keretében a Fed 600 milliárd dollárt fordít kötvény vásárlásokra 2011 második félévének végéig havi 75 milliárd dolláros tételekben. A kötvényvásárlások gazdaságösztönző hatását a Fed folyamatosan figyelemmel követi és a kötvényvásárlások mértékét szükség szerint módosítja. A program értéke összességében 100 milliárd dollárral haladja meg az elemzői várakozásokat.

A Fed korábban, a 2008 decemberétől 2010 márciusáig terjedő időszakban összesen 1,75 billió dollár értékben folytatott hasonló pénzpiaci műveleteket. A mostani bejelentés érdekességét az adja, hogy a korábbi időszakban még visszaesést mutatott az világ vezető gazdasága, míg az elmúlt időszakban már bővült az amerikai GDP.

Monetáris lazítás

A monetáris mennyiségi enyhítés azt jelenti, hogy a Fed értékpapírok vásárlásával növeli a pénzellátást a gazdaságban. Így új pénz jelenik meg, oly módon, hogy a Fed a műveletet nem ellensúlyozza ellenkező irányú, úgynevezett sterilizáló lépésekkel.

Nem reagáltak hevesen a piacok

A bejelntés szerint a Fed legfőbb döntéshozó testülete kész további kötvényeket is vásárolni, amennyiben a gazdaság továbbra is gyengélkedni fog, azaz az infláció túlságosan alacsony szinten marad és a munkanélküliség tovább nő.

Az intézkedés összértéke elérheti a 850-950 milliárd dollárt is, ugyanis a Fed 2011 második negyedévének végéig havonta 35 milliárd dollár értékben megújít kezelésében lévő jelzálogkötvényeket is. A Fed augusztusban még úgy nyilatkozott, hogy ezeket az értékpapírokat nem újítja meg.

Első ránézésre a 600 milliárd dollárnyi bejelentett kötvényvásárlás minimálisan talán több az átlagos várakozásoknál, bár nem mondhatnánk, hogy "elsöprő" a dolog, írták a Concorde elemzői.

Az amerikai tőzsdék éles kilengéssel reagáltak, némi esést követően a bejelentés után mintegy háromnegyed órával már emelkedést mutattak. A dollár pillanatnyi erősödést követően gyengült a hírre az euróval szemben, a nap folyamán jellemző 1,4050 dollár körüli euró jegyzés, 1,41-re emelkedett. Az indexek vegyesen, szerény mértékű elmozdulással nyitottak szerdán.

A tőzsdei árfolyamokat már szeptember eleje óta "tartja sakkban" a Fed-től várt gazdaságösztönző célú pénzmennyiség növelő intézkedés. A bejelentést heves, de korlátozott mértékű árfolyam ingadozásokkal fogadták mind az értékpapír, mind a devizapiacok. A Concorde szerint a piac nem reagált hevesen, "eddig azok állnak nyerésre, akik az emelkedésre tippeltek, bár tényleg nagyon vérszegény ez a reakció.". Az euró 1,4188 dollárig erősödött a bejelentést követően

Bernanke káoszba taszítja a világot

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász professzor szerint monetáris politikájával a káoszba taszítja a világot az amerikai jegybank (Fed) és az Európai Központi Bank (EKB), semmint segítené a globális gazdasági fellendülést.

Azok a hatalmas pénzek, amelyeket a Fed és az EKB kiáramoltat, instabilitást okoznak a globális devizapiacokon - mondta Joseph Stiglitz egy, a Columbia Egyetemen tartott októberi konferencián."Ironikus, hogy a Fed ezt a likviditást annak reményében teremti meg, hogy újjáéleszti az amerikai gazdaságot" - mondta a Nobel-díjas közgazdász professzor. Joseph Stiglitz szerint azonban "ezzel nem csinál semmi jót az amerikai gazdaságnak, csak káoszt okoz a világ többi térségében".

Lassú élénkülés, sok munkanélküli

A Fed vezetője korábban már többször elismerte, hogy az amerikai gazdaság "kevésbé élénk ütemben növekszik, mint azt szeretnék" és a Fed tart attól, hogy a növekedési ütem továbbra is lanyha marad, a munkanélküliség jövőre csak enyhén kezd csökkenni.

Az amerikai gazdaság állapotáról a Fed a mostani bejelntéskor is közölte, hogy a gazdasági növekedés továbbra is lassú lesz, a fogyasztás pedig a magas munkanélküliség miatt csak lassan indul be. Az infláció még jelentős ideig gyenge lesz.

Az amerikai gazdaság 2010 harmadik negyedévében éves szinten 2 százalékkal bővült, 1,7 százalékkal nagyobb ütemben, mint az azt megelőző negyedévben. Piaci elemzők szerint ez a növekedési ütem túl gyenge a munkanélküliség magas szintjének visszaszorítására.

Mintegy 16 hónappal a válság hivatalosan bejelentett vége után az amerikai munkanélküliségi ráta 10 százalék körül mozog, míg az árak továbbra is alacsony szinten vannak a megcsappant kereslet miatt. A Fed mértékadó árindexe a szeptember végéig tartó évben 1,2 százalékos áremelkedést mutatott, ami alacsonyabb a kívánatosnak minősített 2 százaléknál.