Ötezer forint, 11 milliméter - miniérmét bocsát ki az MNB

Vágólapra másolva!
Ötezer forintos arany és ezüst emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. A jegybank szerint az aranyérme igazi különlegesség, mivel magyar érme először került be "a világ legkisebb aranyérméje" nemzetközi gyűjtői érmeprogramba.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos arany és 5000 forintos ezüst emlékérmét bocsátott ki Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az aranyérme első magyarként került be "a világ legkisebb aranyérméje" nemzetközi érmeprogramba - derül ki a jegybank közleményéből.

Az aranyérmét Ifj. Szlávics László, az ezüstérmét Kiss György tervezte. A két emlékérme érmeképe részben megegyezik: mindkét érme előlapján megtalálhatóak a kötelező érmeképi elemek (az "5000 forint" értékjelzés, a "Magyar Köztársaság" felirat, a "2010" verési évszám, valamint a "BP." verdejel).

Az arany emlékérme hátlapján Erkel Ferenc portréjának részlete látható. A portrérészlettől balra, egymás alatti vízszintes sorokban az "Erkel", a "Ferenc" és az "1810-1893" felirat olvasható az emlékérme szélén pedig Ifj. Szlávics László tervezőművész mesterjegye található.

Az ezüst emlékérme fő motívuma Erkel Ferenc szülőháza, hátlapján pedig Erkel Ferenc portréja látható, alatta Erkel Ferenc aláírása. A portrétól balra az "1810", jobbra az "1893" évszám olvasható. Az emlékérme szélén, az aláírás alatt Kiss György tervezőművész mesterjegye található.

Az arany emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 mm, széle sima; az ezüst emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az arany emlékérméből 10 000 darab, az ezüst emlékérméből 5000 darab készíthető - közölte az MNB.

Forrás: MNB

Forrás: MNB
Az aranyból, illetve az ezüstből készült emlékérmék