Megugrottak az élelmiszerárak, magasabb lett a vártnál az infláció

Vágólapra másolva!
A várt 4 százalék alatti ütem helyett 4,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak októberben.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak októberben 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A KSH jelentését itt találja meg.

A londoni elemzők 3,99 százalékos, Budapesten 3,9 éves inflációt vártak októberre. Az élelmiszerárak egy hónap alatti 1,5 százalékos növekedése dobta meg az inflációt, akárcsak 2007-ben, amikor az élelmiszerek egy hónap alatt 2,0 százalékkal drágultak - mondta Mináry Borbála, a KSH munkatársa. Az idén az első tíz hónapban átlagosan 5,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció októberben 0,3 százalék, 12 havi összehasonlításban 1,8 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi áremelkedés 4,4 százalék, az egyhavi 0,6 százalék volt. A fogyasztói árak szeptemberben 0,1 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. Tavaly októberben a havi infláció változatlan maradt, a 12 havi 4,0 százalék volt.