Kormányszóvivő: Nem készül a költségvetési tanácsot érintő változtatás

Vágólapra másolva!
A kormánynál nincs napirenden a költségvetési tanácsot érintő változtatás - közölte a kormányszóvivő arra reagálva, hogy Domokos László számvevőszéki elnök a testület feleslegességéről beszélt egy interjúban.
Vágólapra másolva!

Nem készül a költségvetési tanácsot érintő jogszabály és egyáltalán nincs napirenden olyasmi, hogy a tanáccsal bármi történjen - mondta Nagy Anna azt követően, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjújában kérdésesnek nevezte, szükség van-e a válság elmúlta után a költségvetési tanácsra, erről itt olvashat bővebben. Az ÁSZ-elnök a lapnak hangsúlyozta, hogy a testületet a válság begyűrűzésekor hozták létre, válaszlépésként egy rendkívüli helyzetre. "Mi azt reméljük, hogy a válságkormányzásból vissza lehet térni a normális kormányzásra" - fogalmazott. Az interjúban Domokos László fogatlan oroszlánhoz hasonlította a költségvetési tanácsot, mert bár eredetileg arról volt szó, hogy a testület vétójogot nyer költségvetési kérdésekben, de azt nem kapta meg.

Domokos megszólalása vélhetően összefüggésbe hozható azzal, hogy az utóbbi időben a költségvetési tanács többször is aggályait fejezte ki a 2011-es költségvetés tervezetéről, amiről itt is olvashat. A tanács elnöke, Kopits György szerdán például azt mondta, a 2011-es egy óvatos, konzervatív költségvetés, vannak azonban problémák az összhangban. A 3 százalékos hiánycél tartása a magán-nyugdíjpénztári bevételek átterelésének köszönhető, ilyen szempontból középtávon nem óvatos a költségvetés, nem felel meg a fenntarthatósági kritériumoknak.

Domokos szerint a hiánycél teljesülni fog, azonban a jövő évi büdzsé tervezete nem hangsúlyozza eléggé, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. "A múltbeli rossz döntések következményeit továbbra is viselni kell, ugyanakkor az államadósság várhatóan csökken, 1200 milliárdról 1067 milliárdra csökkennek a kamatterhek" - tette hozzá az elnök.

Az [origo] megkereste a költségvetési tanácsot is az ominózus kijelentés ügyében, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem kívánnak reagálni Domokos László kijelentéseire.