Támogatja a Fidesz a Költségvetési Tanács pénzének elvonását

Vágólapra másolva!
A Fidesz támogatja, hogy a jelenlegi 835 millió forintról 10 millió forintra csökkenjen a Költségvetési Tanács állami támogatása - derült ki a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén.
Vágólapra másolva!

Támogatja a Fidesz-frakció azt a javaslatot, miszerint jövőre a jelenlegi alig több mint 1 százalékára csökken a Költségvetési Tanács költségvetési támogatása - derült ki a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén.

A bizottság támogatta azt a javaslatot, amit Varga József fideszes képviselő nyújtott be. A módosító indítvány a Költségvetési Tanács működtetésére szánt 835 millió forintból mindössze 10 milliót hagyna a szervezetnél, a fennmaradó 825 millió forintból pedig a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt támogatná. A javaslat indoklása szerint a tanács felállítását sem a Fidesz, sem pedig a KDNP nem szavazta meg 2008-ban, hiszen szinte azonos feladatokat végez, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB), vagy az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A tanács megszűntetését először Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke vetette fel a Magyar Nemzetnek nyilatkozva. Domokos szerint a Költségvetési Tanácsot a válság idején hozta létre a kormány, ez válasz volt a rendkívüli helyzetre, de kérdés, hogy most, amikor normalizálódtak a viszonyok, szükség van-e egy ilyen intézményre a magyar közjogi rendszerben.

Domokos közölte: az eredeti elképzelés szerint a tanács vétójogot kapott volna a költségvetési kérdésekben, de végül ez nem valósult meg, így a testület fogatlan oroszlánná vált. A számvevőszéknek több joga van, a zárszámadáson számon kérheti a közpénzek felhasználásával kapcsolatban a kormányt.

Domokos felvetése után Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta, hogy "nem készül a költségvetési tanácsot érintő jogszabály és egyáltalán nincs napirenden olyasmi, hogy a tanáccsal bármi történjen". Kopits György, a tanács elnöke az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy Domokosnak "bizonyos mértékig igaza van, hogy fogatlan", de hozzátette, hogy "magunkat és személyesen magamat egy pulikutyának tekintem: próbáljuk elterelni a nyájat a szakadék mellől". Kopits szerint azonban téves az a beállítás, hogy a tanács egy válságintézmény, szerinte azokban az országokban ugyanis, ahol ilyen intézmény működik, nem így tekintenek rá. "Egyetlen olyan ország van, ahol megszüntettek egy ilyen intézményt: Venezuelában, Hugo Chavez" - tete hozzá.

Az LMP nem helyesli a KT "ledózerolását"

Az LMP szerint nem a Költségvetési Tanács "ledózerolására", hanem a testület megerősítésére volna szükség - mondta Vágó Gábor LMP-s képviselő kedd délutáni sajtótájékoztatóján. A képviselő kijelentette, hogy a Költségvetési Tanács nélkül nem lehetne tudni, hogy a válságadók 2012 után is fennmaradnak, illetve hogy a költségvetésben 800 milliárd forintos lyuk keletkezne az ideiglenes adók megszüntetésével.