Vágólapra másolva!
Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosának szóvivője aggodalmát fejezte ki a kormány nyugdíjátalakítási tervei miatt - írta a Bruxinfo. Szerinte a választás nem annyira szabad, mint az elsőre látszott, a megtakarítások elköltésének módját is kritikával illette, sőt a független ellenőrző intézmények átalakítása miatt is aggódnak elmondása szerint.
Vágólapra másolva!

"Aggodalommal tölt el bennünket a magyar hatóságok legutóbbi bejelentése a nyugdíjrendszerre vonatkozóan. A bejelentések a kötelező magánnyugdíjpénztár teljes eltörlésére irányuló szándékot látszanak tükrözni" - mondta Amadeu Altafaj, Olli Rehn európai pénzügyi biztos szóvivője.

A szóvivő hozzátette: "aggályosnak tartanánk, ha a nyugdíjalapok által felhalmozott értéket a folyó kiadások finanszírozására fordítanák, ahogy azt a 2011-es költségvetés terv határozottan sugallni látszik". A jövő évi költségvetés tervezetében több mint 500 milliárd forintot használna a kormány a jövő évi nyugdíjalap biztosítására abból a vagyonból, amelyet a magánnyugdíjpénztár-tagok visszalépésével emelhetnek a költségvetésbe.

Brüsszel kritizálta a kormány tervét abból a szempontból is, hogy a választás szabadsága nem úgy valósul meg, ahogy arról beszélnek. "Mindenekelőtt, úgy tűnik, hogy a második pillérben való maradás és az elsőbe való visszatérés közötti választás nem annyira szabad, ahogy az eredetileg látszott" - mondta Amadeu Altafaj. A kormánypárti érvelés a kötelező pénztártagság eltörlését a választás szabadságával magyarázta.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be a kormány nyugdíjreform-lépéseit. A tervek szerint aki úgy dönt, hogy marad a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, az a munkavállalói járulékát (jövőre 10 százalék) fizeti a pénztárba, a többi pénzt (munkaadói járulék, 24 százalék) az államnak kell továbbra is utalni, viszont a nyugdíjjogosultság ekkor megszűnik.

Selmeczi Gabriella nyugdíjügyi kormánymegbízott csütörtökön hozzátette, hogy a munkaadói nyugdíjjárulékot nyugdíjadóvá alakítanák, illetve a váltásról a döntést már január 31-ig meg kell majd hozni a korábban bejelentett 2011. december 31. helyett. Aki nem nyilatkozik eddig, az a tervek szerint automatikusan az állami rendszerbe tér át.

A szóvivő a kormány intézményi átalakítási terveire is kitért: "a nyugdíjreformon túl a magyar intézményi keretben mostanában bekövetkezett több változtatás vagy javaslat miatt is aggódunk, amelyek alááshatják a független intézmények számottevő ellenőrző képességét".