Hosszú harcra is készek a magánnyugdíjpénztárak a pénztárszövetség szerint

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke sajtótájékoztatót tart a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, magánnyugdíjpénztár, magánnyugdíjak államosítása, kötelező magánnyugdíjpénztár
Vágólapra másolva!
Nem valós lehetőség az állami rendszer és a magánnyugdíjpénztárak közötti választás a szerdán bejelentett szabályok alapján a magánkasszákat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint, aki azután nyilatkozott, hogy a nemzetgazdasági miniszter tájékoztatta a pénztárakat a kormányzati tervekről. A szövetség akár hosszú pereskedésre is készen áll.
Vágólapra másolva!

"Matolcsy miniszter úr nem kért ígéretet a további együttműködésre, nem kért bocsánatot, a további megbeszélesekre pedig csak egy homályos ígéretet tett" - mondta csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előtt tartott sajtótájékoztatóján Bába Julianna, a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

Bába elmondta, hogy a minisztériumi egyeztetésen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tájékoztatta a kormány terveiről a 18 magánpénztár képviselőit, de újdonságot nem mondott a szerdai bejelentéshez képest. A miniszter szerdán arról tájáékoztatott, hogy a kormány elfogadta az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés szabályairól szóló törvényt, aminek értelmében aki nem lép át az állami rendszerbe, az nyugdíjbefizetéseinek jelentős részét elveszíti, vagyis a jövőben nem kap állami nyugdíjat (a szerdai bejelentésről itt olvashat részletesen).

A pénztárszövetség újra megismételte, hogy véleménye szerint az intézkedések sértik az alkotmányos alapelveket, illetve a magántulajdonhoz való jogot, ezért minden jogoroslati lehetőséget ki fognak használni. "Szabad-e úgy a döntés, hogy pisztolyt tartnak az ember fejéhez?" - mondta Bába arra a kormányzati érvelésre reagálva, miszerint senkit nem kényszerítenek az állami rendszerbe való visszatérésére, a döntést mindenki szabadon hozhatja meg. Az elnök szerint akkor lenne valós a választás szabadsága, ha nem csak a munkavállaló által fizetett 10 százalék kerülne az önkéntes pénztárakhoz, hanem a munkaadó által fietett 24 százalékos rész is.

"A csomag úgy ahogy van jogszabálysértő" - mondta Bába, aki elmondta: bíznak a köztársasági elnökben, és az Alkománybyíróságban, hogy lesz elég bátorságuk az új szabályok hatályba lépését megakadályozni. A szövetség végső soron kész az európai bírósághoz fordulni, de Bába elismerte, hogy ez hosszú procedúra lehet, miközben a kormánynak is mérlegelnie kell, mert a kártérítés is hatalmas lehet.

Forrás: MTI/Kallos Bea
Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt