Portugáliát is rávennék, hogy segítséget kérjen az EU-tól

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a nyomás Portugálián, hogy kövesse a görög és az ír példát és kérjen nemzetközi pénzügyi segítséget - írta pénteken a Financial Times Deutschland.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) és az euróövezeti tagállamok többsége sürgeti a portugál vezetést, hogy Írországhoz hasonlóan kérjen segítséget - írja a Financial Times Deutschland. A gazdasági lap szerint Spanyolország megrendülését kívánják megelőzni Portugália megsegítésével, az Ibériai-félsziget Spanyolországhoz képest apró állama azonban "húzódozik a gyalogáldozat szerepétől."

Berlini pénzügyminisztériumi források szerint "jót tenne Spanyolországnak, ha Portugália mentőövet kérne, mert igen erős a spanyol kitettség a szomszédos országban" - írja a lap.

Lisszabonban cáfolták, hogy nyomás alatt van kormány. A német lapjelentés "minden alapot nélkülöz" - jelentette ki a kabinet egy szóvivője. Madrid is cáfolt, "Spanyolország azt szeretné, hogy Portugáliában fogadják el a költségvetést és hajtsák végre a stabilitási programot" - nyilatkozott egy szóvivő.

A portugál bankrendszerben nincsenek az írországihoz hasonló nagyságú gondok, nem volt ingatlanpiaci buborék, az ország versenyképessége azonban csekély, gyenge a gazdasági növekedés, az államháztartási hiány és az államadósság pedig magas.

Elemzők régóta jósolják, hogy Görögország és Írország után Portugália a leggyengébb láncszem az euróövezetben, például a Reuters hírügynökség szerdán közölt elemzői felmérésében megkérdezett 50 elemző közül 34 számít arra, hogy a Lisszabon külső segítségre szorul majd.

A 2011-es költségvetésről pénteken szavaznak a törvényhozásban. A javaslat szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiányt az idei - tervezett - 7,3 százalékról 4,6 százalékra kell leszorítani jövőre. A megszorítások ellen szerdán az utóbbi évtizedek legnagyobb sztrájkját tartották.