Nem támogatja saját ellehetetlenítését a Költségvetési Tanács

Vágólapra másolva!
Nem javasolja elfogadásra a Költségvetési Tanács azt a költségvetési módosító javaslatot, amely megvonná a saját működtetésére szánt pénzt. A testület szerint az indítvány nem felel meg a kötelező ellentételezés elvének, mivel a kérdéses összeg új céljának eltérő adóvonzata miatt 360 millió forinttal megrövidíti a jövő évi bevételeket.
Vágólapra másolva!

A Költségvetési Tanács (KT) nem támogatja a 2011-es költségvetés azon módosító javaslatát, amely megvonná a szervezet működtetésére szánt pénzt, és a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak juttatná - derül ki a KT hétfői közleményéből.

A tanács az összes benyújtott módosító javaslatról megírta a véleményét. Indoklása szerint azért nem támogatja a T/1498/394. számú javaslatot, mert az a büdzsé szempontjából formailag egyensúlyos, tartalmilag azonban nem (ugyanezt állapította meg öt másik indítványról is).

A tanács szerint a több mint 800 millió forint átcsoportosítása többletkiadással ugyan nem járna, de mivel a személyi juttatásokra szánt pénz adóvonzata - vagyis a vele járó szja- és járulékbevétel - nagyobb, mint a dologi juttatásoké - itt áfabevétellel lehet számolni -, ezért valójában rontaná a jövő évi költségvetés egyenlegét.

A KT számpéldával is illusztrálja érvelését, eszerint egymilliárd forint személyi juttatást 2011-ben 510 millió forint személyi jövedelemadó és járulék terhel, míg a dologi és felhalmozási kiadások átlagos áfatartalma csupán mintegy 150 millió forint. Egymilliárdos átcsoportosítás esetén az adóbevétel-kiesés tehát 360 millió forint.

Az eltérő adóvonzat miatt tehát a javaslat nem felel meg a kötelező ellentételezés elvének, a KT így nem javasolja az elfogadását- áll a testület közleményében.

A javaslatot Varga József roma származású képviselő nyújtotta be. Az indoklásban azt írta, hogy a tanács felállítását sem a Fidesz, sem pedig a KDNP nem szavazta meg 2008-ban, hiszen szinte azonos feladatokat végez, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ).