Matolcsy: Meg kell erősíteni az öngondoskodást

Vágólapra másolva!
Aki racionálisan mérlegel, az nem juthat olyan döntésre, hogy pénztártag marad - mondta a Matolcsy György, a nemzetgazdasági tárca vezetője a Népszabadságnak adott interjújában. A tizenkét éve pénztártag miniszter szerint meg kell erősíteni az öngondoskodást.
Vágólapra másolva!

"Engem meggyőzött a kormány nyugdíjmentő csomagja" - mondta Matolcsy György, a nemzetgazdasági tárca vezetője a Népszabadságnak adott interjújában, hozzátéve, hogy ő meghozta a személyes döntést az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérésről.

Matolcsy szerint annak lehet vonzó a tagság fenntartása, aki úgy gondolja, hogy megéri neki a 10 százalék feletti szabad rendelkezés joga, amit örökül hagyhat. Továbbá akit az sem foglalkoztat, hogy februártól nem szerez állami nyugdíjra jogosultságot - amúgy sem bízik az államban, feltételezi, hogy ötven év múlva nem is lesz ilyen. Matolcsy szerint vannak még a "romantikus, érzelmi indíttatású pénztártagok", akik eddig ugyan nem kaptak hatalmas hozamokat, de bíznak benne, hogy a következő időszakban csoda történik, és megkapja. "Aki persze racionálisan mérlegel, nem juthat ilyen döntésre" - tette hozzá.

A miniszter szerint a többség visszalépése az állami rendszerbe elindít majd egy összeolvadási hullámot a nyugdíjpénztári piacon. "A kormány azonban hosszú távon segíteni kívánja az öngondoskodást, és meggyőződésem, hogy ebben rendkívül fontos helye van az önkéntes pénztáraknak" - mondta a miniszter.

Elmondta, hogy az önkéntes pénztárak vonzóbbá tétele most még nem aktuális, de tavasszal az lehet, akkorra készül el ugyanis egy reformcsomag. "Kértem a pénztárvezetőktől, hogy működjenek közre egy olyan javaslat megalkotásában, ami ösztönzi a takarékosságot. A szóba jöhető eszközökről épp ezért még korai lenne beszélni, várjuk a javaslatokat" - mondta a Népszabadságnak a tárcavezető.

Matolcsy szerint kiszámítják, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben töltött évek során milyen reálhozamot értek el a visszalépők. Ha pozitívat - esetenként akár több 100 ezer forintról is szó lehet - akkor felkínálják a választás lehetőségét: azt fel lehet venni készpénzben, ám ekkor 16 százalék szja-t kell fizetni, vagy át lehet utalni valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárba, ami viszont adómentesen megtehető. Akinek viszont nem érte el a hozama az inflációt, azoknál az állam kiegészíti a hiányzó összeget. "Többségében ilyen pénztártagok vannak" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az nem készpénzt jelent, hanem jóváírást.

A magánnyugdíjpénztárakról szóló cikkeinket ezen a linken találja meg.