Szijjártó: Az történik, amit Orbán Viktor előre jelzett

Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvívője sajtótájékoztatót tart, válságadó
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szóvivője szerint a Moody's leminősítését előre jelezte Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány gazdaságpolitikája pedig sikeres lesz, így a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd.
Vágólapra másolva!

"Pontosan az történik, amit a miniszterelnök fél évvel ezelőtt előre jelzett. A nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre" - közölte hétfőn délután Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pár órával azt követően, hogy a Moody's nemzetközi hitelminősítő bejelentette a magyar államadósság leminősítését. Orbán Viktor a Széchenyi-terv vitairatának ismertetésekor, azaz július végén mondta azt, hogy "lesz még egy-két leminősítés, de ezek csak időleges zavarokat tudnak okozni, utána minden visszatér a régibe".

Szijjártó szerint a "költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek". A pár soros közlemény azzal zárul, hogy a "siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd".

A Moody's azzal indokolta a döntést, hogy Magyarország sebezhetősége sokkal nagyobb a régiós országokénál, és a strukturális költségvetési deficit tovább fog emelkedni, miközben a költségvetési konszolidáció fenntarthatósága bizonytalan. Az estleges további leminősítési döntést a költségvetési politika alakulásának függvényében hozza majd meg a Moody's.

Az [origo] a reggeli bejelentés után megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), mi a tárca véleménye a leminősítésről és milyen lépéseket tervez a további esetleges leminősítés elkerülése érdekében. A minisztérium megkeresésünkre közölte: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kora délután az MTI-nek fog nyilatkozni a leminősítésről. A Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság ezzel ellentétben reggel még azt nyilatkozta az [origo]-nak, hogy nem lesz kormányzati reakció a Moody's lépése miatt.

Az [origo]-nak nyilatkozó elemzők szerint a leminősítés azt jelzi, hogy a kormány nem tudta meggyőzni a piacot, és a további leminősítés elkerüléséhez nem átmeneti, hanem tartós kiadáscsökkentésre lenne szükség. A Moody's bejelentése után gyengülni kezdett a forint (erről itt olvashat részletesen).