Húszmilliárd dollárra perelnek osztrák bankokat a Madoff-ügyben

Vágólapra másolva!
Közel húszmilliárd dollár kártérítésre perelnek két - egy működő és egy már megszűnt - osztrák bankot, valamint ismert osztrák bankárokat a Madoff-ügyben az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A károsultak képviselője, Irving Picard az Egyesült Államokban pénteken benyújtott keresetében azzal gyanúsítja a már megszűnt Bank Medici osztrák tulajdonosnőjét Sonja Kohnt, hogy kulcsszerepet játszott Bernard Madoff csalásaiban. A Picard azt állítja, hogy a Bank Austriát és olasz anyabankját, az UniCreditet is felelősség terheli az ügyben. Hétfői osztrák sajtójelentések szerint a keresetben vádolják Gerhard Randát a Bank Austria korábbi vezetőjét, Stafan Zapotockyt a Bécsi Tőzsde volt első emberét, volt Bank Austria-igazgatót és Alessandro Profumót, az UniCredit korábbi vezérigazgatóját is.

Kohn és a Bank Austria, illetve az UniCredit egyaránt visszautasították a vádakat, s az amerikai csaló áldozatainak tekintik magukat. Az UniCredit közölte, hogy "a lehető leghatározottabban" fel fog lépni a vádak ellen.

Picard szerint Madoff piramisjátékszerű szisztémája nem működhetett volna ilyen sokáig Sonja Kohn nélkül. Az osztrák üzletasszony feladata az volt, hogy Európában szerezzen befektetőket Madoffnak, és Picard állítása szerint összesen 62 millió dollár "kenőpénzt" kapott ezért. A Bank Medici alapítása állítólag azt a célt szolgálta, hogy még több pénzt hajtsanak fel Madoffnak, elsősorban Kelet-Európában, ahol Kohn jó kapcsolatokkal rendelkezett.

Miután 2008-ban az Egyesült Államokban fény derült Madoff befektetési csalásaira, ismertté vált, hogy a Bank Austria "Primeo" befektetései alapjai is nagy összegeket vesztettek el. Az amerikai ügyvéd állítása szerint ugyanakkor 50-60 millió eurót kerestek a Madoffhoz fűződő üzleti kapcsolaton. Az alapok létrehozásában állítólag szerepe volt Sonja Kohnnak is, az Európa keleti felében terjeszkedni akaró Bank Austriának pedig kapóra jöttek befektetési ajánlatai.

Bernard Madoff összesen 65 milliárd dolláros kárt okozott befektetők széles körének. Áldozatait piramisjátékra emlékeztető Ponzi-trükkel csapta be: látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, miközben a korábbi befektetők magas hozamát az új áldozatok pénzéből fizette ki. Az üzletembert 150 évnyi börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban.