Schmitt Pál segítségét kérik a Költségvetési Tanács tagjai

Vágólapra másolva!
A Költségvetési Tanács tagjai levelükben azt kérik Schmitt Pál államfőtől, hogy küldje vissza az Országgyűlésnek megfontolásra, vagy legalább az Alkotmánybíróságnak véleményezésre a Költségvetési Tanács feladat- és hatáskörének változásáról szóló törvényt.
Vágólapra másolva!

A tanács három tagja, Kopits György, Oblath Gábor és Török Ádám által aláírt levél arra kéri az államfőt, hogy fontolja meg a KT feladat- és hatáskörének változásáról szóló törvény aláírását. Levelük szerint jelentősen csökkentené a közpénzügyek átláthatóságát és a gazdaságpolitika hitelességét, ha a jövőben nem követhetnék folyamatosan nyomon és nem mutathatnák be a szaktörvények költségvetési hatásait.

A szervezet tagjai szerint a jelenlegi előzetes ellenőrzői szerep nem helyettesítője, hanem kiegészítője az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank munkájának. A levélben felhívják a figyelmet arra is, hogy a tanács a működésének két éve alatt bebizonyította, hogy felgyorsított törvényhozási menetrend esetén is képes költségvetési hatásvizsgálatot készíteni, nemcsak költségevetési javaslatokról, hanem más szaktörvényekről - például a személyijövedelemadó-rendszer átalakításáról vagy a nyugellátásokra vonatkozó jogosultságok kiterjesztéséről - is.

Álláspontjuk szerint nagy visszalépést jelentene, ha a jövőben létrejövő testület feladata leszűkülne az éves költségvetési törvények véleményezésére. Hozzáteszik, hogy egy háromtagú testület ezt önmagában nem tudja elvégezni, csak akkor, ha támaszkodhat az ezekre a feladatokra specializálódott elemzési központokra. A Költségvetési Tanács titkárságán kívül nincs olyan elemzési kapacitás sem az állami, sem a magánszektorban, ahol megvan a megfelelő szaktudás, látásmód és adatbázis-hozzáférési jogosultságok - írják.

A levélírók emlékeztetik Schmitt Pált arra, hogy a korábbi államfő rendkívüli erőfeszítéseket tett az intézmény megteremtésére, és többször határozottan kiállt mellettük. Most arra kérik Schmitt Pált "az ország érdekében", hogy megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek az elfogadott törvényt. Ha ezt nem szeretné, akkor a jogszabály aláírása előtt véleményezésre küldje meg az Alkotmánybíróságnak.

Az új törvény alapján a jövőben létrejövő testület egyetlen jogosítványa az lenne, hogy még a parlamenti benyújtás előtt egy alkalommal visszaküldheti a kormánynak a költségvetési tervezetre vonatkozó véleményét, és újabb tervezet elkészítésére kötelezheti, ha azzal nem ért egyet. A második tervezetnél azonban már ez a jog nem illeti meg, csupán azt biztosítja a törvény, hogy véleményét közzétegyék az Országgyűlés honlapján - írják a levélben.