"A polgármestert veszik elő, ha valaki éhen hal" - kérdőjelek a tiszta kerthez kötött segély körül

rendetlen telkek
Vágólapra másolva!
Több településen is kétkedéssel vegyes örömmel fogadták a kormánynak azt a tervét, amely szerint minden állami támogatást megvonnak azoktól, akiknek nincs rendben a lakókörnyezete. Az [origo] által megkérdezett polgármesterek többsége szerint a cél támogatható, a megvalósítással kapcsolatban azonban szerintük vannak bizonytalanságok. Mi számít rendezett kertnek? Mi lesz a támogatás nélkül maradókkal? Van-e az esetleges következményekre fedezet?
Vágólapra másolva!

"Ha megállok egy porta előtt, szemmel is megállapítható, hogy be lehet-e oda menni"- mondta Sarkady Pál István, Szatmárcseke polgármestere az [origo]-nak arra a kérdésre, hogy miként fogja majd megállapítani az önkormányzat valakiről, hogy rendben tartja-e a lakókörnyezetét. Erre azért lesz majd szükség, mert a kormány a múlt héten meghatározta a munkanélküliségi ellátáshoz kapcsolódó részletszabályokat, amelyek értelmében bármilyen állami támogatás igénybe vételének feltétele lesz, hogy a jogosult rendben tartsa a lakókörnyezetét. Czomba Sándor foglalkoztatásügyi államtitkár azt mondta, hogy ez "a társadalom minimumelvárása" a segítségért cserébe, ennek ellenőrzése az önkormányzatok feladata lesz, központi szabályozás pedig nem várható.

A kormány céljával az általunk megkeresett polgármesterek nagy része ugyan egyetértett, azonban nem mindegyikük hiszi megvalósíthatónak a tervet. Nagy György, a Nógrád megyei Szilaspogony polgármestere szerint például valószínűbb, hogy majd inkább ráfogják egy kertre, hogy rendezett, mint hogy több családtól elvegyék az egyetlen megélhetési forrást. "Lehet, hogy elérünk valamit, lehet, hogy a mostani tizenöt házból csak öt marad majd rendetlen, de mi lesz azzal az öttel?" - tette fel a kérdést a polgármester, akinek a falujában 185 munkaképes korú emberből 57 regisztrált álláskereső az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, novemberi adatai szerint.

Nagy György szerint félő, hogy betörések és rablások lehetnek, ha szigorúan veszik a rendezett lakóhely szabályát. "Ellátatlanul nem maradhat senki, ezért szociális szempontból ez nem megoldás. A polgármestert veszik elő, ha valaki éhen hal" - mondta Nagy György. Szerinte a lépéssel csak növelnék a feszültséget: még nagyobb összetűzések lennének a hivatali dolgozók és a helyiek között. Nagy György kétli, hogy az új rendszer áttörést hozna, mert gyakran a hozzáállással van baj. Mint elmondta: volt egy közmunkásuk, akinek az volt az egyetlen feladata, hogy otthon rakjon rendet, mégsem tett semmit.

"Relatív a rend fogalma, hogy ki, mit tart annak"

A Budapesthez közeli Majosháza kocsmájában csak néhányan lézengenek, de abban egyetértés mutatkozik, aki nem tartja rendben a házát, udvarát, az ne kapjon segélyt, se más állami támogatást. Amikor segítséget kérünk a kocsmárosnőtől, hogy hol találunk olyan portát a községben, amire ráférne a rendrakás, netán még segélyből is él a tulajdonosa, elbizonytalanodik. Csak egy címet kapunk, ahol azonban nem jön elő senki a csengetésre.

"Marhaság" - ezt a sommás véleményt néhány házzal odébb közli egy hatvan körüli nyugdíjas férfi, aki szerint mindenki úgy gondozza a házát, udvarát, ahogy tudja, és ahhoz senkinek semmi köze. "Különben is, ki fogja azt megállapítani, hogy milyen rend van az udvaron?" - teszi hozzá. Három házzal arrébb pont ellenkező véleményen van egy szintén hatvan körülinek kinéző férfi, aki nemhogy segélyt nem adna a rendetlen háztulajdonosoknak, de még súlyosan meg is büntetné őket. Bár, mint mondja, az őslakosokkal ilyen szempontból nincs gond, azokra jellemzőbb inkább a rendetlen udvar, akik hétvégén ruccannak ki a telkükre, házukba.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Környezetbe illő-e a ház és a kert, van-e rendes kerítés, a kaszálják-e a gazt?"

"Relatív a rend fogalma, hogy ki, mit tart annak" - fejtegeti az [origo]-nak a település jegyzője, miközben a jogi fogalomtárat lapozgatja, de definíciót csak a szolgálati rendre talál a könyvben. A korrekt meghatározás hiányán túl az idő rövidségét is nehezményezi a jegyző, mint mondja, az országgyűlési képviselők december 23-án hoznak egy határozatot egy salátatörvényen belül, amit január elsejétől kellene alkalmazniuk az önkormányzatoknak. "Ráadásul úgy, hogy a végrehajtás mikéntjét a helyi településre testálja a kormány, tehát az önkormányzatnak kell rendeletet alkotnia, amit persze egyeztetni kell a közigazgatási vagy új nevén kormányhivatallal is" - teszi hozzá.

A helyi rendeletben kell megfogalmazni az eljárási szabályokat, például azt a nem mellékes körülményt, hogy milyen időközönként, hetente, havonta, negyedévenként ellenőrizzék a porták állapotát. A jegyzőnő véleménye szerint emberük sincs arra, hogy elvégezzék az ellenőrzéseket. A beszélgetés végén aztán visszakanyarodunk a rend-rendetlenség meghatározásának szubjektív, és ezért nagyon nehezen meghatározható voltához. "Miért nem kötik a szankcionálást megfogható dologhoz, például hogy parlagfű vagy gaz van a telken, esetleg ahhoz, hogy elhanyagolt, szemetes egy porta" - kérdezi a jegyző.

"Rá kell nevelni őket"

A szociális problémákra hívta fel a figyelmet a baranyai Drávapalkonya polgármestere, Kuti Zoltán is, aki szerint bár nem rossz az elképzelés, "vannak hátulütői" ugyanúgy, mint a szociális kártyának is. "Ez azt jelenti, hogy egyesek halálra vannak ítélve", ha tényleg betartják a rendezett lakóhely szabályát. Amennyiben az önkormányzatok szociális ellátási kötelezettsége megmarad, úgy a gyakorlatban betarthatatlan lesz a rendszer - vélte a 32 százalékos munkanélküliséggel küzdő falu polgármestere. "Ingyenkonyha? Ilyenre tuti nincs fedezet, a takarót már rég kinőttük" - mondta, hozzátéve, hogy már a gyerekek étkeztetése is "nagyon nagy feladat". Kuti Zoltán szerint a vállalkozók bevonása jó ötlet a foglalkoztatás javítására, de szkeptikus véleményét úgy fogalmazta meg, hogy "eddig is volt próbálkozás, de megoldás még nem született".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Különben is, ki fogja azt megállapítani, hogy milyen rend van az udvaron?"

Sarkady Pál szerint amúgy részben eddig is működött a most törvénybe foglalt kritérium, vagyis az részesült előnyben a különböző támogatásoknál, aki tisztán tartotta a környezetét. A polgármester azt mondta, hogy írásba nem kívánják foglalni, hogy mi számít rendes környezetnek. Annyit azért elmondott: például azt szokták nézni, hogy a "környezetbe illő-e a ház és a kert, van-e rendes kerítés, a kaszálják-e a gazt. Hozzátette, hogy a falu hivatalnokai - a jegyző, a pénzügyis, az anyakönyves - a jegyző irányításával és az ő felügyeletével fogják ellenőrizni a lakosok környezetét.

Szatmárcsekén a házak körülbelül 30 százalékával van gond a polgármester szerint, pedig fiatalok is laknak ott, vagyis rendbe lehetne tenni a kertet, mégis "a gaz eszi meg a portát". Azt mondta, örül a szabályozásnak, mert bár figyelték a rendes háztartásokat, eddig elvonás nélkül nem mindenki fogadta meg a tanácsot. Akik még nem gondozták a kertet "kapnak 2-3 hónapot" - mondta a polgármester, szerinte utána keményebben fognak fellépni. "Rá kell nevelni őket, hogy ne elégedjenek meg a rendetlen környezettel" - mondta a polgármester.