Hatszázmilliárdot takarítana meg a kormány 2014-ig

Vágólapra másolva!
Három év alatt legalább 600 milliárd forintnyi "pozitív hatást" vár a kormány azoktól az intékedésektől, amelyeket februárban készül bejelenteni. Kétharmaduk a költségvetés kiadási oldalát érinti majd - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

A kormány által februárban bejelenteni tervezett átalakításoknak 2011 és 2013 között összesen 600-660 milliárd forintos nagyságrendű pozitív hatásuk lesz a magyar költségvetésre - mondta Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára egy konferencia szünetében a Dow Jones hírügynökség tudósítójának.

A Wall Street Journal által idézett politikus szerint a legfontosabb üzenet, hogy nagyszabású, tartós hatású intézkedésekre készül a kormány a költségvetés kiadási oldalán. Nátrán Roland szerint a cél, hogy 2011-ben 200-260 milliárd - tehát nagyjából a GDP 1 százalékának megfelelő -, a következő két évben pedig összesen 400 milliárd forinttal javuljon a büdzsé helyzete. "Az intézkedések kétharmada a kiadásokat fogja érinteni" - tette hozzá.

Matolcsy György gazdasági miniszter először tavaly novemberben beszélt azokról a reformokról, amelyek bejelentése idén februárra várható, és amelyektől 6-800 milliárd forintos megtakarítást remél a kormány. A reformokról részletesebben itt olvashat.